Hayatımızda sergilediğimiz bazı tutum ve davranışların negatif etkileri olabilir. Mesela, yoğun bir iş günün ardından dışarıda pizza siparişi verip, televizyon karşısında eşiniz olmadan yemek, sabahları eşinize sormadan direkt duşu kullanmak gibi. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Önemsiz gibi görünen bazı davranışların uzun vaade de etkileri negatif olabiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre biten evliliklerin %80’i eşlerin birbirlerine karşı olan tutumlarındaki ufak değişimlerin rahatsız ettiği yönünde. Bizim bahsedeceğimiz konu ise tam bu noktada başlıyor. Dışarıdan bakıldığında çok önemi olmayan ama evliliğinize ciddi negatif etkileri olabilecek 5 olumsuz davranışı sizler için inceliyoruz.
1- Kişisel Zamana Gerekli Özeni Göstermemek!
İlk dikkat etmeniz gereken kişisel zaman dediğimiz eşiniz olmadan geçirmeniz gereken bir zaman dilimi. İster tek başınıza ister arkadaşlarınızla mutlaka kaliteli zamanlar geçirmelisiniz. Zaten iş, ev ve varsa çocuklarınız yeteri kadar hayatınızın merkezinde sizi meşgul ediyor. Yapmanız gereken haftalık olarak belirli gün ve zamanlarda evliliğin getirdiği sorumlulukları bir kenara bırakarak rahatlamanız. Hem kendinizi deşarj edersiniz hem de vereceğiniz bu molalar ile olası durumlara karşı tahammül seviyeniz artar. Bu gibi molalara özen göstermeyen kişilerin evliliklerinin uzun ömür olduğunu söylemek pekte olası değil.
2- Kelime Kullanımları!
Hangi kelimeleri kullandığınız, tonlama, jest ve mimikleriniz oldukça önemli. Teme iletişim modelinde alıcıya iletilen mesajın sade ve anlaşılır olması elzemdir. Aksi takdirde yanlış anlaşılmalar baş gösterebilir. Özellikle kullanılmaması gereken bazı kelimeler mevcut. Örneğin, her zaman ile bir cümleye başlamamanız gerekmektedir.” Her zaman böylesin” veya ” Her zaman bunu yapıyorsun” gibi kullanımlar sonucu tartışmalar kaçınılmaz hale geliyor. Çünkü ”her zaman” dediğiniz anda o kişinin yaptığı ve sizin hoşunuza gitmeyen tutum ve davranışların çetelesini tutuyormuşsunuz gibi bir izlenim veriyor. Eşiniz de bunun karşısında ters tepki verebilir. ” Asla” ve ”ama” da kullanımı tavsiye edilmeyen kelimeler arasında.
3- Fazla Fedakarlık İyi Değildir!
Evliliğin temeli paylaşımdır. Hayatın koşturmacası içinde bu paylaşım sayesinde çiftler hem sosyal hem de iş hayatlarını başarı ile yürütebiliyor. Fakat çiftlerden birinin aşırı fedakarlık göstermesi de ilişkinin geleceğine gölge düşürebilir. Örneğin, sabahları ilk kalkıp kahve yapmak, çocukları okuldan almak, gidilecek davetler öncesi bakıcı organizasyonu gibi. Bu tip durumlarda ekip çalışması gerekmektedir. Eşim nasılsa bu konularda becerikli o halleder diye bütün yükü onun omuzlarına bırakmak yapılabilecek en büyük hatadır. Eşit ölçüde her konuda aynı eforu sarf etmeniz gerekmektedir.
4- Ailelere Eşit Derecede Yakın Olmak!
Kendi ailenize gösterdiğiniz özeni eşinizin ailesine de göstermeniz gerekmektedir. Evlilik sadece iki kişinin dahil olduğu bir olgu değildir. Aynı zamanda ailelerde artık sağlam bir bağ ile bağlanmıştır. Kendi ailenize gösterdiğiniz özenin biraz azını eşinizin ailesine gösterirseniz bazı sorunlara davetiye çıkarmış olursunuz. Mesela, bir bayramda önce kendi ailenizi yemeğe aldıysanız sonraki bayramda önceliği eşinizin ailesine verebilirsiniz. Aileler arasında denge kurmak en önemlisidir.
5- Farklı Zamanlarda Yatağa Girmek!
Gün sonunda daha fazla yorulmuş olabilirsiniz. Hemen uyumak içinde direkt yatağa girmek için can atıyorsunuzdur. Eşiniz olmadan bu eylemi gerçekleştirmeniz evliliğinizin ilerleyen safhalarında sorunlara yol açabilir. Eşlerden birinin uykusu yok ise bile birlikte yatağa girmek büyük önem teşkil etmektedir. Günün kritiğinin yapıldığı ve sorunlara çözüm bulunulan yerdir yatak odası. Uyum içerisinde hareket etmek evlilik için büyük önem arz etmektedir.