Aşk eÇift Evlilik Güncel Yaşam

Farklı Kültürlerdeki Evlilik Gelenekleri!

Birbirini seven iki insanın hayatlarını birleştirip, bundan sonraki yollarında omuz omuza yürüyeceklerini cümle aleme duyurup, sevdikleri ile kutladıkları bu anlamlı güne evlilik denir. Dünya üzerinden birbirinden farklı gelenekler gözlemlenmektedir. Hadi gelin bu farklılıklar nelermiş inceleyelim!

Hindistan : Bilindiği üzere hint düğünleri gösterişli ve şatafatlı olur. Tabi zengin kesime mensup bir aileden geliyorsanız. Bir çok aile çocuklarını evlendirmeden önce ”Navamsa” denilen evlilik haritasına baktırıyor. Bu harita astroloji ilkelerine dayanan bir çalışma.

Evlilikte çıkacak sorunları ne ise bu haritada önceden görüldüğüne inanılıyor. Eğer bu sorunlar çok ise evlilik başlamadan bitebilir. Hindistan’da gelinin kıyafetlerini erkek tarafı seçiyor. Gelin, düğünde sarı bir elbise giyiyor.

Pakistan : Biraz garip olacak ama burada evlilik geleneğinde kız tarafı damadın sabrını ölçmek için türlü sınavlar yapıyor. Zorlu testlerin içinde damada istemediği şeyler yaptırmaktan tutun, hakaretvari konuşmalara kadar varıyor. Eğer damat hepsine katlanabilirse evlilik onayını alıyor.

İngiltere : Ada ülkesinde 3 tip evlilik türü bulunuyor. Kraliyet , avam ve halk. Kraliyet ve avam düğünlerinde şatafat ön planda. Halk düğünü ise daha sade. Halk düğününün olmazsa olmazı kilise çanı çalmaktır. Kötü ruhların kovulduğuna inanılıyor. Mutlu bir yuvaları olsun diye gelin ve damadın üstüne çiçek atarlar.

Çin : Uzak doğunun en kalabalık ülkesinde de astroloji evlilik kararı öncesinde önemli bir yer tutuyor. En güzel adetlerden biri gelin ve damat ailesinin arasındaki hediyeleşme. Çayın önemi çok büyük. Düğünden önce damat tarafı evlilik yatağını hazırlar. Üzerine meyve ve bir çok farklı türde kuru yemiş konur. Çocukların üstüne çıkıp oynamasına izin verilir. Ne kadar çok çocuk çıkarsa o kadar şansın geleceğine ve çok çocuklarının olacağına inanılır. Gelin kırmızı ayakkabı giyer, kırmızı duvak takar.

Bulgaristan : Erkek tarafı kız istemeye giderken yanında, mutluluk ve sağlığı temsilen ”rakia” adı verilen ev viskisi ve zenginliği temsilen ”zdravet” adında yeşil çiçeklerden bir buket götürüyor. Baba, evin reisi olduğu için damat ona içki ikramında bulunuyor. Eğer onay verirse kızına dönüp 3 defa hazır olup olmadığını soruyor. Kızı onay verirse de damat tarafına hediyeler gönderiliyor. Düğünden önceki son Perşembe günü
yeni ailenin oluşumunu temsil eden hamur ve mayadan özel bir ekmek yapılıyor. Bu ekmek düğün gününde gelin ve damada veriliyor. Hangisi daha büyük parça koparırsa evlilikte onun sözü geçecek anlamına geliyor.

Finlandiya : Evlilik öncesi gelin kendi elleriyle altından bir taç yapıyor. Düğün sonrası gelin adaylarından hangisi bu tacı miras alırsa kısa sürede evleneceğine inanılıyor.