Kıskançlık her zaman güvensizlikle ilgili değildir. Her ne kadar kıskançlığa maruz kalan kişi, karşı tarafın bu davranışını “güvensizlik” olarak tanımlasa da zaman zaman kıskanan kişi aslında partnerine güvendiğini ancak yine de kıskandığını söyler. Kıskançlık, kaybetme korkusundan da kaynaklanıyor olabilir. Ancak bir kişiyi kaybetmek istememenize rağmen onu gereksiz kıskançlıklarla boğmak, ilişkinizin yıpranmasına neden olur. Güvensizliklerimizin ilişkilerimizi kontrol etmesine ne kadar çok izin verirsek, ilişkiler o kadar toksik hale gelirler. Mutlu olduğunuz bir ilişkiyi boş yere mahvetmeyin; işte yersiz kıskançlıkları durdurmanın 7 yolu.
1. Partnerinize güvenin ve farklı iletişimlere açık olun
İlişkide karşılıklı iletişim çok önemlidir. Duygularınız karşı tarafa ne kadar açık ifade edebilirseniz sorunlarınızı o kadar kolay çözebilirsiniz. Bir ilişkinin yürümesi için büyük oranda partnerinizle ortak paydada buluşmanız gerekir. İkinizin de birbirlerine güvenmeniz ve birbirinizle açıkça iletişim kurabilmeniz gerekir. Eğer güvenle ilgili bir problem yaşıyorsanız bunu onunla konuşmayı deneyin. Tabii ki öncelikle ona güvenmemek için geçerli bir sebebiniz olup olmadığını düşünün. Sonuçta karşınızdaki kişi sizi sevdiği için sizinle birlikte ve böyle bir ithamı hak etmiyor.
2. Partneriniz için her zaman elinizden gelenin en iyisini yapın
Partnerinize bir şey yapacağınızı söylediğinizde bunu yapmaya özen gösterin. Çünkü verilen sözlerin tutulması onun gözünde sizin güveninizin kırılmasına neden olur. Partnerinizi hayal kırıklığına uğratmamaya özen gösterin. Bu birçok yönden ilişkinizde şüphe yaratabilir. Siz onu hayal kırıklığına uğrattığınızda karşı taraf “Beni sevmiyor mu, umursamıyor mu, onun için yeterince önemli değil miyim?” diye düşünebilir.
3. Kıskançlığınızı öncelikle sorgulayın ve eğer gerçekten konuşmanız gerekiyorsa konuşun
“Kıskanç bir insanım bu huyumu değiştiremem” diyebilirsiniz. Ancak küçük şeylere aşırı tepki göstermeyi bırakın ve hissettiğiniz kıskançlığın gerçekten mantıklı bir sebebi olup olmadığını düşünmek için kendinize biraz zaman tanıyın. “Aşırı tepki mi veriyorsunuz? O size aynısı yapsa nasıl hissedersiniz? Kıskanç olmak için gerçekten bir sebep var mı?” tüm bunları düşünüp gerçekten kıskançlığınızın mantıklı bir sebebi olduğuna inanıyorsanız partnerinizle bu konuyu konuşun. Aksi halde ilişkiniz zarar görebilir.
4. Birbirinizin duygularını göz ardı etmeyin
Partnerinizin duygularını kabul etmeye ve doğru şekilde duymaya istekli olun. Sizin sorun olarak gördüğünüz bir konuda partnerinizin yaptığı açıklamaları ve söylediği sözleri duymazdan gelmeyin. Kıskanmış ve üzgün hissediyor olabilirsiniz ancak bu konu kesinlikle onu da üzüyordur. O nedenle partnerinizin duygularını önemseyin. İkinizin de duyguları var ve bazen farklı şeyler hissedebilirsiniz. Sizi etkilemeyen şey partnerinize zarar verebilir ya da tam tersi. Bu konuda açık iletişim kurmaya özen gösterin.
5. Kişisel alanın ne kadar önemli olduğunu hatırlayın
Hepimizin zaman zaman kişisel alana ihtiyacı vardır. Evet, bir ilişki içindeyken partnerinizle ortak bir paylaşımınız var ancak ikinizin de ayrı ayrı hayatları olduğunu unutmayın. Partnerinizin bir süre yalnız kalmak istemesi, sizi aldattığı anlamına gelmez. En azından bazı durumlarda kendi başınıza olabilmeniz gerekir. İlişkiler, bağımlılık üzerine kurulmamalıdır. Sonuçta kimsenin sonsuza dek hayatınızda olacağına dair bir güvence yok bu nedenle birlikte olduğunuz zamanı kavgalarla geçirmek yerine bundan keyif almaya çalışın.
6. Argümanlar derinleşse bile daima adil olmayı unutmayın
Partnerinizle tartışırken, işleri çirkinleştirmemeye özen gösterin. Karşınızdaki kişi sevgiliniz düşmanınız değil. Bu nedenle söylediklerinize dikkat edin. Aklınızı konunun üzerinde tutun ve geçmişi gündeme getirmeyin. Problemi sağlıklı bir şekilde konuşun ve birbirinizin duygularını önemseyin. Eğer konunun tıkandığını hissediyorsanız zorlamayın ve birbirinize süre verin.
7. Davranışlarınızın asıl sebebini bulmak için kendinizi sorgulayın
Her zaman kendi duygularımızla yüzleşemeyiz. Bazen bilinçli olarak bazen de bilinçsizce önceden yaşadığımız ya da hala yaşamakta olduğumuz problemlerin acısını sevdiğimiz insanlardan çıkarabiliriz. Partnerinize son zamanlarda hırçın davranıyorsanız bunun nedenini öncelikle kendinize sormalısınız. O gerçekten sizi kızdıracak bir şey yaptı mı yoksa siz geçmiş ilişkilerinizin acısını ondan mı çıkarıyorsunuz? Belki şu anki partnerinizle tamamen ilgisiz bir şey yüzünden şu anda olduğunuz gibi davranıyorsunuzdur. Tüm bunları derinlemesine düşünmenizde fayda var.