Kıskançlık ilişkilerin ana problem kaynaklarından bir tanesi. Ne yazık ki bunun dozu kaçtığında toksik ilişkiler yaşanabiliyor. İlişkilerde bir kişinin diğerinin hürriyetini kısıtlaması son derece sağlıksız bir durum. Ancak kıskançlık duygusu aslında bir o kadar doğal. Nitekim abartılmadığı takdirde. Kıskançlık, bir kişinin düşünme ve davranış biçimini büyük ölçüde etkileyen çok güçlü bir duygu.
Evrensel bir özellik olduğu iddia edilmesine rağmen, hemen hemen her çeşit insan ilişkisinde farklılık gösteriyor. Kadınların ve erkeklerin kıskanma sebepleri ve şekilleri bile farklılık gösteriyor. Bilime göre erkekler ve kadınların kıskançlık nedenleri arasındaki farkları yazdık. Erkekler neden ve kadınlar neden kıskanıyor?
Evrim açısından, sadece kendi hayatımızı yaşamakla kalmıyoruz, aynı zamanda yenilerini de yaratıyoruz. Ancak bize atfedilen toplumsal cinsiyet rolleri bulunuyor. Evrime göre erkekler genlerini aktarmaya çalıştıkları için ilişkiler kuruyorlar, kadınlar ise çocuklarına iyi bakabilecek bir partner arayışındalar. Bu biyolojik kararlılık ise bizleri kıskanç kılan farklılıkları açıklıyor.
Her ne kadar bu görüşe ve toplumsal cinsiyet normlarına katılmasak da hem toplumsal roller hem de biyolojik farklılık kadın ve erkek arasındaki kıskançlık sebeplerinin farklarını belirtiyor. Peki kadınlar ve erkekler neden kıskanıyor?
1. Erkekler emin olmak istiyor
Biyolojik olarak, erkeklerin bir üreme misyonu olduğu için yetiştirdikleri çocukların kendilerine benzemesini istiyorlar. Bu nedenle de oldukça titiz davranıyorlar. Hamilelik esnasında bebek anne karnında olduğu için kadınların bebeklerini benimsemekle ilgili bir problemi genellikle olmuyor. Ancak erkekler çocuklarını benimsemek için onları kendilerine benzetme eğilimi gösteriyorlar. Bu nedenle, araştırmacılar erkeklerin fiziksel aldatmanın duygusal aldatmadan daha kötü olduğunu düşündüklerini, fiziksel durumlara daha fazla tepki verdiklerini ve kıskandıklarını söylüyor.
2. Kadınlar çocukları için en iyisini yapmak istiyor
Kadınlar için ise biyolojik olarak belirlenen rollere göre kıskançlığın nedeni tam tersi. Kadınlar, çocuklarını başarılı bir şekilde yetiştirmek için bir partnerle güçlü bir bağ arzu ediyorlar. Bu yüzden fiziksel değil duygusal durumlarla ilgili daha fazla sıkıntı yaşıyorlar. Kıskançlık nedenleri ise ağırlıklı olarak terk edilme korkusuyla bağlantılı.
3. Ancak kıskançlık aslında ilişkiye bağlı
Yeni bir çalışma sadece biyolojik rollerin bu kıskançlık türlerini değil, aynı zamanda sahip olduğumuz ilişki hakkındaki algımızı da etkilediğini gösteriyor. Araştırmacılar bir ilişkide yaklaşık 2 bağlanma türü olduğunu belirtiyor. Bu iki bağlantı türü küçümseyen ve güvenli bağlantı. İlk türden insanlar bağımsızlıklarına her şeyden çok daha fazla değer verirler ve kendilerini derin bağlantılardan uzaklaştırırlar.
Kayıtsız insanlar duygusuz bir seviyede kıskanırlar ve fiziksel aldatmacalar onları daha fazla rahatsız eder. Güvenli bağlantıdaki insanlar ise küçümseyenlerin aksine, ilişkilerde çok rahat hisseder ve bağımlılıktan hoşlanırlar. Bu tip insanlar en çok duygusal sadakatsizlikten rahatsız olurlar.