Aşk eÇift Yaşam

İlişkide Yeni Tehlike! ”Phubbing”

Gelişen teknoloji ile birlikte hayatımız oldukça kolaylaştı. Aklınıza gelebilecek her alanda teknolojinin nimetlerinden doyasıya faydalanıyoruz. Özellikle whatsapp, twitter, facebook, instagram gibi sosyal mecralarda geçirilen vakit oldukça fazla. Artık telefonsuz yaşayamıyoruz!

Hayatı bu kadar kolaylaştıran teknoloji beraberinde çağın vebası olarak adlandırılan hastalığı da beraberinde getirmeyi ihmal etmedi tabi ki! ”Phubbing!” Phone (telefon) ve snubbing (küçük görme) kelimelerinden türetilen bu kavram teknolojinin insanlığa son armağanlarından! İş dışında telefonunuz sürekli elinizdeyse, sosyal medya hesaplarını her 4-5 dakikada bir kontrol ediyorsanız, ”acaba ben uyurken neler oldu” diye yeni güne uyanıp telefonunuza sarılıyorsanız siz de çağımızın bu yeni hastalığına yakalanmışsınız demektir.

Çok önemli bir sorun gibi durmasa da insanın sosyal yönünü bitiren bir hastalık. Özellikle  de ilişkileri ciddi anlamda ve negatif yönde etkiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre çiftlerin %46’sı eşlerinden çok telefonları ile vakit geçiriyor. %37’si bu durumun karşısında ilişkileri hakkında endişe duyduklarını, güvensiz ve sevdiği kişinin kendisinden uzaklaştığını hissettiklerini belirtiyor. Araştırma sonuçları bunlarla sınırlı değil. Araştırmaya katılan kişilerin %47’si her 5 dakikada bir telefonunu kontrol ediyor. Bu da günde ortalama 150 defa bu eylemin gerçekleştirildiğini gözler önüne seriyor. Konu ile ilgili yapılan çok güzel web sitesini de paylaşmakta yarar var.  www.stopphubbing.com

Peki çağımızın vebasına karşı yapılacak bir şey yok mu ? Elbette var!

1- Yemek sırasında telefonu unutun!

Yemek sırasında telefonlarınızı olabildiğince uzak bir yere koyun. Yemekte o gün olanları konuşun, birbirinize fikirlerinizi belirtin. Partnerinize facebook durum güncellemesinden önce duygu ve düşüncelerinizi aktarın. Akşam yemekleri yorucu günün sonunda sevdiğiniz kişi ile kaliteli vakit geçirebileceğiniz ender zamanlardan.

2-Telefonsuz bölgeler belirleyin!

Mutlaka evinizde telefonun kullanılması yasak alan veya alanlar belirleyin. Örneğin yatak odası! Partneriniz ile sadece size özel alanınızın olması ilişkinizin sağlıklı ilerlemesi açısından oldukça önemli. Birlikte televizyon veya film izlerken telefonunuz değil, sevdiğiniz kişinin eli sizin elinizde olsun!

3-Yüz yüze iletişim kurun!

Aslında iletişimin temelinde yer alan bir durumdur. Konuşurken dikkatiniz dağılmaması için telefonunuza bir süreliğine veda edin. Gözler telefon ekranına kilitlenmiş şekilde iletişim kurmak bağları zayıflatıyor.  En azından ona sevdiğinizi söylerken gözlerinin içine bakın. İnstagram’daki tatil fotoğrafları bir yere gitmiyor. Ama sevdiğiniz kişi bu yüzden her an gidebilir!

4-An’ların tadını çıkartın!

Attığınız her adımı sosyal mecralarda paylaşma dürtünüzü kontrol altına alın! Yaşadığınız o an’ları sevdiğinizle paylaşın. Daha sonra eşe dosta gösterip hava atmak için bir fotoğraf çekebilirsiniz.

5-Telefonu kapatın!

Akşam belirli bir saatten sonra telefonunuzu kapatın. Ne arkadaş grubu mesajlaşmaları, ne sosyal medya bildirimleri ne de gereksiz telefon konuşmaları sizin o an sevdiğiniz kişi ile geçireceğiniz vakitten daha değerli değildir.