Ruhun Gıdası

Hayvanlar Aleminin En Sadık Çifti

 

Photo: Pablo Garcia Borboroglu

 

Hayvanlar aleminde romantizm olur mu? Hem de nasıl olur! Macellan penguenlerinden bir çiftin sadakati 16 yıl sürünce araştırmacıların gözünden kaçmadı ve hikayeleri tüm dünyaya yayıldı.

Araştırmacılar,  gözlemleri sonucunda bir çift macellan pengueninin tam 16 yıldır birbirine sadık olduğunu tespit etti. Yıllarca gözlemledikleri çiftin 16 yıldır beraber olmasının kendilerini şaşırttığını  ifade eden biyologlar, bu dönemin genelde 5 ile 10 yıl arasında değiştiğini belirtiyor.

Yiyecek bulmak için zaman zaman birbirlerinden ayrılan ve aylarca denize açılan penguenler 16 yılda 322.000 kilometreye yakın yol katetmiş. Ancak, bu dönemlerin sonunda yeniden birbirlerini bularak, yavrular yetiştirmeye devam ettikleri gözlemlenmiş.

Bilimadamları, macellan penguenlerinin yumurtlama dönemlerinin 20 yıl sürdüğünü ancak bu süreçte, taraflardan biri öldüğünde, denize açıldıktan sonra dönmediğinde ya da yavrularını koruyamadıkları için kaybettiklerinde yollarını ayırdığını tespit etmiş. Yumurtanın soğuktan çatlayamaması, yavrunun vakitsiz ölmesi gibi çiftleşmeyi başarısız kılan durumlarda macellan pengueni eşler mutlaka birbirinden ayrılarak kendine yeni birer eş arıyor.

Böyle talihsiz durumlar sebebiyle en fazla 5 – 10 yıl beraber olduğu gözlemlenen penguen çiftlerinin yanında hemen hemen hiçbir talihsizlik yaşamadan 16 yıldır sağlıklı penguen yavruları büyüten 16 yıllık çift, araştırmacıları oldukça heyecanlandırıyor. Vericiler sayesinde takip edilen penguen çift, yılın 6 ayını açık denizlerde geçiriyor.

Uzun mesafeler katetmelerine rağmen, yine birbirlerini bularak  aralarındaki güçlü bağ ile  görenleri şaşırtan macellan penguenler, hayvanlar aleminin en uzun ömürlü çifti kabul ediliyor.

 

 eÇift – Aşk Burada Başlar.