Kalp Çarpıntısı

Huzursuz İlişkiler Hasta Ediyor

 

 

Aradığı insanı bulmak, bir ilişkide olmak ya da evlenmek her zaman yetmiyor. Varolan güvensizlik, kaygı durumları devam ederse sağlığınızı bozacak kadar etkili bir noktaya gelebiliyor.

Ohio State Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, ilişkileri konusunda kaygısı olan çiftlerde yüksek seviyede (stres hormonu olarak da bilinen) kortizol tespit edilmiş. Ayrıca, bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla mücadelesinde etkili rol oynayan T-hücrelerinde düşüş gözlemlenmiş.

Yaş ortalaması 39 olan 85 çiftin katıldığı araştırmada, en az 12 yıl beraber olan çiftler değerlendirmeye alınmış. İlişkileri hakkındaki duygu ve düşünceleri, uyku kalitleri, kaygı durumları hakkındaki soruları yanıtlayarak test yaptıran katılımcılar, önemli sonuçların tespitine katkıda bulundular. Bu sonuçlara göre reddedilme, terkedilme, aldatılma korkusu uzun ilişkilerde uzun vaadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Araştırmacı Lisa Jaremka, stres seviyesi yüksek olan çiftlerin oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçebilmesi için stres azaltıcı / rahatlatıcı aktivitelerde bulunmasını tavsiye ediyor. Yoga, meditasyon bu aktivitelere örnek gösteriliyor.

Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirici beslenme ve spor alışkanlıklar kazanmak, düşük T-hücresi seviyelerini yükseltip sık hastalanmalardan da koruyabilir.

Richmond Üniversitesi’nde asistan profesör olarak görev yapan Jeni Burnette, ilişkideki bağlılıklar üzerine yaptığı araştırmalarda eşlerine sağlıksız bir bağ ile bağlı olan kişilerin daha zor affedebildiğini ve olumsuz olayları, kavga ve tartışmaları daha çok önemseyip hatırladığını belirtiyor. Bu konu üzerinde çalışmak, gerektiğinde uzmanlardan yardım almak da ileri vadede sağlık sorunları yaşamanızı önleyebilir.

Kendinize ve karşınızdakine güvenip negatif duygulardan, korkulardan mümkün olduğunca arınmaya çalışarak yaşam kalitenizde ve sağlığınızda olumlu gelişmelere sebep olabilirsiniz.

Benzer Yazılar:

Mutluluk Ömrü Uzatıyor
Stres Diyip De Geçmeyin!
Sarılmanın Gücü
Evlilik Hakkında Bilmedikleriniz
Kırık Kalp Gerçekten Acıtıyor

eÇift – Aşk Burada Başlar.