Aşk eÇift Kalp Çarpıntısı Ruhun Gıdası Şifa Niyetine Yaşam

Pareidolia : Hatalı Anlam Yükleme Sanatı!

Günlük yaşantımızda bir çok kez değişik görüntü ve imajlara maruz kalırız. Yoğun ve monoton hayatın içinde bazen başımızı kaldırıp bir an duraksayıp o anı hissetmeye çalışırız. Tam o anda bir bulutun geçtiğini görür istemsizce de olsa onu bir şekle sokarız. Veya yan yana duran iki ağacın sanki sevgililermiş birbirlerine yaslandıklarını tasavvur ederiz. Eminiz hayatınızın bir bölümünde bu bahsettiğimiz durum başınıza gelmiştir. Şu an bile etrafınızda varlıkları dışında anlamlar yüklediğiniz bir çok eşya bulunmaktadır. Bu duruma pareidolia deniyor. Yani zihnimizin hatalı anlamlar yüklemesi. Bir eşyanın veya bir nesnenin temsil etmediği halde ona değişik anlamlar yüklenmesi.

Mesela bu görseli ele alalım. İlk baktığınızda ne gördünüz? Bir evin çatısı olduğunu fark ettiniz ama anlam olarak bir insana benzettiniz değil mi? Bu beynimizin bize oynadığı ufak bir oyun. Bir mili saniyede nesneyi tanımlayabiliyor fakat akabinde hemen ona farklı bir anlam yükleyip sanki bir insanmış gibi anlamlandırmamızı sağlıyor.

Aslında bu durumun temelinde evrimsel sürecin nasıl geliştiği de önem arz etmekte. İnsanoğlunun ilk dönemlerinde karşısındaki kişinin kim olduğunu bilmek oldukça önemliydi. Aynı kabileden mi yoksa farklı bir kabileden mi olduğunu bilmek bir baskı yaratıyordu. Bunun da bir yan etkisi de cisimlere bile bir yüz hatları varmış gibi anlamlar yüklenmesine neden oluyordu. Geçmişte hayatta kalma adına bir dürtü idi ama artık günümüzde bu evrimleşti.

Özellikle insanlar artık neyin eksikliğini hissediyorsa ise beyinde cisimleri ona göre anlamlandırıyor. Etrafınızdaki nesnelere aşka dair bazı anlamlar yüklüyorsanız bu artık gerçek bir ilişkiye dair hazır olduğunuzu gösterir. Bu noktada da eÇift sizin için doğru insanı bulmanızda en mükemmel platform olacaktır. Bulutlar bile aşk yaşıyorken neden siz hala yalnız kalasınız?