Aşk

Aşk mı yoksa sadece etkilenme mi?

İzlediğimiz filmlerdeki ya da okuduğumuz kitaplardaki tüm o büyük aşk hikayelerini aklınıza getirin. Her şey yıldırım aşkı denilecek bir hızda başlar, entrikalı ya da dramatik olaylar şeklinde gelişir. Sonlarında ise çoğu zaman kavuşulamayan ve acı çekilen bir duygular silsilesi oluşur. Nadiren gökten üç elma düşer. Peki, tüm bunların aslında gerçek bir aşktan çok sadece kuvvetli bir etkilenme olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Dünyanın en ünlü aşk hikayesi Romeo ve Juliet’in aslında dört günde her şeyin yaşanıp bittiği, hatta ölümle sonuçlandığı düşünülürse buna aşk değil de şiddetli bir etkilenmenin talihsiz sonucu demek doğru olmaz mı? Neden mi?

Çünkü aşk, zamanla oluşan ve ortak anılar biriktirilerek artan bir duygudur. İlk görüşte aşk dediğimiz şey de aslında bir bakıma kuvvetli bir etkilenme süreci denilebilir. Elbette, kimse bu ilk etkilenmenin büyük bir aşka dönüşmeyeceğinin garantisini veremez.

Bunun yanında birisine aşık olduğunuz zaman, karşınızdaki insanın eksik yanlarının farkındasınızdır. Zamanla o kişiye karşı duyduğunuz saygıdan dolayı sadece daha toleranslı olmayı öğrenmişsinizdir. Kuvvetli bir etkilenmenin en büyük belirtisi ise karşınızdaki kişinin kusurlarını sürekli inkar içinde olduğunuzdur. Yani ondan gelecek her şeyi çabucak kabullenirsiniz. Eğer karşınızdaki kişinin sizi kırdığını bildiğiniz halde hala devam etme hususunda ısrarcıysanız duygularınızı gözden geçirmenizde fayda olabilir.

Fiziksel görüntüye hayran olmak! Evet, göz görüyor, gönül seviyor ancak karşınızdaki insanı neden hayatınızda istediğinizde dair kendinizde dürüst bir soru sorduğunuzda, aklınızda ilk başta onun fiziksel özellikleri geliyorsa muhtemelen büyük bir etkilenme içerisindesinizdir. Aşk, bunlardan çok daha ötesidir.

Tüm bunların sonunda ayrılık fikri sizi düşününce bile çok yaralıyor ve dünya başınıza yıkılacakmış gibi hissediyorsanız bu da sadece etkilenmektir. Aşk, olgunlaştırır ve olumsuzlukları bile büyük bir özveri ile kabullenmeyi öğretir. Uzun lafın kısası kuvvetli bir etkilenme ile aşk arasındaki farkları şöyle özetleyebiliriz.

Etkilenme Aşk
Hisleriniz, televizyonda yayınlanan televizyon dizilerindeki gibi abartılı ve coşkundur. Hisleriniz, gerçek dünyaya aittir ve gerçektir.
Aşık olmaya aşıksınızdır. Gerçek bir insana tutkuyla bağlısınızdır.
Birisinden çok etkilenmek sizi kıskanç yapar. Beraber olduğunuz kişinin varlığı mutluluk verir.
Beraber olduğunuz insan için kendinizi değiştirmeye çalışır ve olmadığınız biri gibi davranırsınız. Hem siz olduğunuz gibisinizdir hem de karşınızdaki kişi sizi olduğunuz gibi kabul eder.
Hissettiğiniz o kuvvetli duyguyu, fiziksel olarak beğendiğiniz herhangi biri için yeniden hissedebilirsiniz. Bu duygu genellikle çok nadir gelir ve tek bir kişiye karşı kuvvetlenir.
Genellikle ilk gençlik çağında hissedilen duygulardır. Olgunluk ve yetişkinlik çağında hissedilen, kendinden emin duygulardır.

Biz size etkilenme ile aşk arasındaki çok bariz duygusal değişimleri böyle açıklamak istedik. Hislerinizin ne olduğuna sonunda karar verecek olan zaten sizsiniz. Ama yine de aradığınız doğru insanı bulma sürecinde size ufak bir yardımımız dokunabilir. Hemen eÇift’e gelerek ücretsiz bir şekilde kayıt olduktan sonra kişilik analiz testimizi çözebilirsiniz. Sonrasında kişiliğinize ve yaşam tarzınıza en uygun üyeleri önermek bize kalıyor. Hadi vakit kaybetmeyin çünkü aşk burada başlar!