Yaşam

Bu belirtiler ilişkide şiddet göreceğinizin habercisi olabilir

Son günlerde maalesef ülke gündeminde olan bir konu var: Şiddet! Şiddet, ülkemizde daha çok kadın ve çocuklar üzerinde uygulansa da aslında bir cinsiyeti ve yaşı yok. Şiddetin boyutu sadece fiziksel zarar vermekle sınırlı değil çoğu zaman bu şiddet duygusal şiddet olarak da ortaya çıkabiliyor. Sağlıklı bir ilişki ve mutlu bir yaşam için birlikte yaşayacağınız insanların ruh durumu bu açıdan çok önemli. Peki, ilişki kurduğunuz kişinin şiddete yatkınlığını nasıl anlayabilirsiniz?

1.       Karşınızdaki kişi öfke kontrolü yapabiliyor mu?

Olaylar karşısında kişilerin o olaya verdiği tepki kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Yaşadığınız bir olayın sizi diğerlerinden daha fazla etkileme imkanı olduğu gibi tepkisiz kalmanıza bile neden olabilir. Buradaki sorun karşınızdaki kişinin ufacık bir olayda bile etrafı kırıp dökmeye başlaması, tartışma esnasında eline geçen ilk şeyi duvara ya da karşısındaki insana fırlatmasıdır. Bunlar öfke kontrolü gösteremeyen tipik insan davranışlarıdır. Bu temelde kişiye doğrudan fiziksel şiddet uygulamıyorum cümlesinin kamufle edilmesidir. Bu tip insanlarla mümkün olduğu kadar ilişkiye girmemeye özen gösterin.

2.       Tartışmalarınızda tehdit mi ediliyorsunuz?

Her ilişkide tartışmalar ve ufak tatsızlıklar olur. Zaten tamamen kavgasız ve tartışmasız bir ilişkinin varlığı da sağlıklı değildir. Ancak partneriniz ya da eşiniz tartıştığınız zaman ve özellikle haksız konumdayken sizin için değerli şeylere zarar vermekle tehdit ediyorsa ya da sevdiklerinize fiziksel olarak zarar vereceğini söylüyorsa bu o kişinin size bir gün mutlaka şiddet uygulayacağı ihtimalini arttırmaktadır. Bu konuda çok dikkatli olmalısınız. Sözlü şiddet fiziksel şiddetin çoğu zaman habercisidir.

3.       Dünya ile ilişkinizi kısıtlama hakkını kendinde görüyor mu?

Özellikle muhafazakar toplumlarda daha sık görülen bir durum bu ve çoğu zaman erkeklerin kadınların yaşam şeklini ve dış dünya ile ilişkisini kısıtlamaya çalışması olarak ortaya çıkıyor. Bir kişiyi delilercesine sevseniz de eğer o kişi sizin giydiğiniz eteğin boyundan, telefonla konuştuğunuz arkadaşınıza kadar karışıyorsa bu ilişki muhtemelen sağlıklı bir sonuca varmayacaktır. Bireysel haklarınızı kısıtlamaya kalkan her insanı sağlıklı bir ruh durumu için hayatınızdan çıkarmalısınız.

4.       Sözlü olarak yaptığı şiddet öz güveninizi zedeliyor mu?

Yazının başlangıcında da belirttiğimiz gibi şiddet her zaman sizin bedeniniz üzerine uygulanan bir zarar değildir. Karşınızdaki kişinin size hakaret etmesi, fiziksel görünüşüz ile ilgili lakap takması ya da aileniz, arkadaşlarınız hakkında sizi yaralayıcı cümleler kurması da şiddettir. Çünkü amaç yine size zarar vermektir. Bu tip şiddet genellikle kişilerde öz güven kaybına ve ruhsal bozukluklara yol açmakta ve çoğu zaman fiziksel şiddetten daha kalıcı zarar vermektedir.

Tüm bu söylenen genel şiddet kalıplarının dışında karşınızdaki kişinin size zarar vermeye yönelik davranışları örneklerle çoğaltılabilir. Bunun için aslında değerlendirmeyi kendi yaşantınızın sınırları dahilinde yapmalı ve ilişkinizin geleceği hakkında kendinize dürüst davranarak kararlar almalısınız.

Ve hepsinin sonunda şiddetin karşısında sevginin olduğunu bilmeliyiz. Bu sorunu toplumsal bir sorun halinden çıkarmak için yaşamımızın merkezine “saf sevgi ve aşkı” koymalıyız. Ancak o zaman öz güvenli, ruhsal açıdan sağlıklı bireyler yetişebilir. Bu yüzden yeni bir ilişkiye başlarken ya da aile kurarken öncelik gerçekten sevgiyi hak eden özel kişiyi bulmak olmalıdır. Onu nerede bulacağınızı henüz bilmiyorsanız eÇift’i denememişsiniz demektir.