Aşk Flört

Mutlu olmanızın önünde bu sebepler engel olabilir!

Yeryüzündeki her insanın farklı yaşam tarzı, fikirleri ve inanışları olsa da insanoğlunun temel gayesi özünde mutlu olmaktır. Yaşamda çabaladığımız her şeyi aslında mutlu olmak, huzurlu bir yaşam sürmek ve geride o mutluluğa dair izler bırakmak için yaparız. Bu geride kalan iz bazısı için özenle büyüttüğü bir çocuk bazısı içinse yarattığı bir sanat eseridir. Ama özünde yine mutlu olmaya dair bir çabayı barındırır. Peki, mutluluğu tüm çabalarınıza rağmen bulamadığınızı söylerken arka planda fark etmediğiniz bazı gerçeklerin olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Her fırsatta mutlu olmak istediğinizi, hayatınıza renk getirecek, sizi anlayacak ve kalbinize dokunacak o kişiyi aradığınızı söylüyor ama yine de başarılı olamıyor musunuz? Olaylara bir de şu sebeplerden bakmaya ne dersiniz?

1.       A tipi davranış biçimlerine mi sahipsiniz?

Psikoloji biliminde A tipi davranış biçimi olarak tanımlanan şeyi günlük hayatta kısaca aşırı mükemmeliyetçilik, olayları genellikle negatif bir bakış açısıyla algılamak olarak özetleyebiliriz. Bu tip insanların en belirgin özellikleri egosantrik yani benmerkezci olmalarıdır. Karşısındaki insandan çoğu zaman gerçekçi olmayan özellikler talep ederler. Bu da mutlu olmak için kriterlerinin çok yükselmesine neden olur. İşin aslına bakarsanız bu kişilik biçimi olayları genellikle her zaman negatif algılama eğilimindedir. Yani tabiri caizse bardağın boş tarafıdır bu insanlar. O yüzden kaybettiğiniz fırsatları ya da karşınıza çıkan insanları neden kaybettiğinizi artık düşünmek yerine kendinizi sil baştan tanımaya biraz vakit ayırabilirsiniz. Hatta bu davranış biçimlerinin özelliklerini çevrenizden sıkça duyar olduysanız profesyonel bir yardım almayı deneyebilirsiniz.

2.       Kendinize yeterli özeni göstermiyor olabilir misiniz?

Biliyoruz “sizi seven böyle sevsin” ama maalesef ki hayatta bazı şeyler bu doğrultuda ilerlemiyor. Bakımlı olmak, azami seviyede de olsa spor yapıp sağlıklı bir yaşam sürmek inanın yaşam kalitenizi artırdığı gibi karşınızdaki kişide daha özgüvenli bir imaj oluşturacaktır. Üstelik kendinize göstereceğiniz ilgi sadece fiziksel görünüşünüzle alakalı olmamalı. Entelektüel birikimlerinizi artırmak, bir hobi edinmek, karşınızdaki insanın ufkunu açacak deneyimlere sahip olmak size duygusal ilişki kurmak istediğiniz insanın gözünde bir artı durum oluşturabileceği gibi toplum içinde de saygınlık kazandıracak bir özellik olacaktır.

3.       İçinde bulunduğunuz toplumun size yüklemiş olduğu bilgileri hiç sorguladınız mı?

Toplum, bireyin sosyalleşmesi ve hayatını kolaylaştıracak tüm ögeleri paylaştığı kamusal bir alan olsada bazen kişinin mutsuzluğunun temel nedeni bile olabiliyor. Örneğin; fikirlerinizi özgürce açıklamak istiyor, ikili ilişkilerinizde size dayatılan normlardan sıkılıyorsanız kapalı ve muhafazakâr bir toplumda yaşamak muhtemelen sizi mutsuz edecek bir hale dönüşecektir. O yüzden mutlu olmanızın önündeki engelleri gözden geçirirken toplumun ilişkiler, kadın ve erkek ilişkileri nasıl olmalıdır, evlilik, flört nasıl olmalıdır gibi size yüklediği bilgileri gözden geçirmenizde fayda olabilir. Böylece toplumca doğru bulunan ama aslında sizin kişiliğinize hiç de uymayan gerçekleri tespit edebilirsiniz. Hem zaten toplumun kültür diye oluşturduğu davranış biçimleri yapılagelen alışkanlıklardan oluşmaz mı? Siz belki de sizden sonra yetişecek nesillerin daha sağlıklı ilişki kurmasını sağlayacak ilk adımı atmış olabilirsiniz.

4.       Erteleme Hastalığı’ndan (Procrastination) muzdarip olabilir misiniz?

Çağımızın neredeyse vebası olarak kabul edebileceğimiz bu durumun yeni insanlarla ilişki kurmanızın önündeki en büyük engel olabileceğini hiç düşündünüz mü? Tembellik değil ama bir türlü bir işin başına geçememek, sürekli “daha sonra yap” listesine eklenen işlerin bir yığın olduğu bir durum düşünün, işte erteleme hastalığı tam da böyle bir şey. Ama mutluluk bir gün dahi bekletilmemesi gereken bir konudur. Çünkü her dakika zaman aleyhinize işlemeye devam ediyor. O yüzden hala yeni ortamlara girmeye bile mecalim yok diyerek bu konuyu erteleyecekseniz, işleri sizin için biraz kolaylaştırabiliriz.

Bilgisayarınızı, tabletinizi ya da akıllı telefonunuzu kullanarak eÇift’i deniyebilirsiniz. eÇift’te kişisel özelliklerinizin temellerini belirleyecek bir test sonrası size en uygun kişi ile tanışma fırsatı yakalayabilirsiniz. Hadi, bu kez mutlu olma şansını ertelemeyin. www.eCift.com ‘a ücretsiz üye olun!