Aşk Flört Kalp Çarpıntısı

Kız İsteme Törenlerindeki Tuzlu Kahve!

Geleneksel Damat Adayı Testi: Tuzlu Kahve Geleneği

Evlilik öncesi ailelerin tanışması için düzenlenen ve hepimizin kız isteme töreni olarak bildiği geleneğimizin yine herkes tarafından gülerek hatırlanan bir yanı vardır. Damada tuzlu kahve içirmek.

Tuzlu Kahve Geleneğinin Kökenleri

Nesillerdir süren bu gelenek hepimiz tarafından bir şekilde damat adayının yüzünü şekilden şekile sokmasına rağmen dayatıldı. Olayı abartıp evdeki tüm tuz ve baharat stoğunu kahveye boşaltanlara değinmiyoruz bile. Peki bu geleneğin nereden geldiğini hiç düşündünüz mü?

Geleneksel Kahve Testi: Beğenme ve Reddetme

Eski zamanlarda kadın ve erkeklerin tanışması, flört edip evlenmesi günümüzdeki gibi pek de normal karşılanan bir durum değildi. Ninelerimizden dedelerimizden hep duyarız ya “görücü usulü” evlendik. Yoktu öyle parklarda bahçelerde buluşmak diye. İşte tuzlu kahve geleneği hakkında anlatılan ilk hikaye bu konuyla alakalı. Kız isteme töreni sırasında damat adayını şöyle bir süzüp mutfağa kahve hazırlamaya giden genç kızımız eğer damadı beğenirse kahvesini şekerli yaparmış.

Gelin Adayının Gözünden: Tuzlu Kahve Zorluk Testi

Yok aman olmaz hayatta evlenmem, beğenmedim diyorsa da kahvesine tuz koyarmış. Öyleki kahveyi içen damat adayı tuzun tadını aldığı gibi bu işin olmayacağını anlasın diye. Yani bir nevi gizli, kalp kırmadan karşınızdaki kişiyi cevaplama yöntemiymiş.

Tuzlu Kahvenin Diğer Hikayeleri

Tabi tuzlu kahvenin hikayesi bir tek bu efsane ile bitmiyor. Anlatılanlara göre gelin adayının damat adayına tuzlu kahve yapması bir nevi evlilik öncesi zorluk testiymiş. Yani gelinin damatta hatrı varsa ve onunla her koşulda ve her zorlukta yaşamaya hazırsa o tuzlu kahveyi içer denilerek yapılıyormuş. Daha tuzlusu yok mu diye soran damat zaten el üstünde tutuluyormuş.

Gelin ve Damat Arasında Mizahi Anılar: Tuzlu Kahve Şakaları

Ufak bir şaka, evlilik öncesi karşısındakini test etmek istemek, naifçe reddetmek gibi isteklerle ortaya çıktığı söylenen tuzlu kahvenin herkes için ortak noktası ise sanırım gülümseyerek hatırlanan bir gelenek olması artık. Mesela damat yerine fincanları karıştırıp kayınvalideye tuzlu olanını içirmek ya da fazla tuzdan damadı az daha hastanelik edecek olmak hepimizin çevremizdekilerden duyduğu hoş anılardır.

Tuzlu Kahve ve Bekarlık Sultanlığı

Peki siz hala kahvesine tuz koyacak o damat adayını ya da tuzlu kahvesine bile kurban olacağınız gelin adayınızı mı bekliyorsunuz? Hepimiz kendimizi zaman zaman “bekarlık sultanlıktır” yalanı ile kandırıyoruz. Ama nereye kadar aşktan kaçabilirsiniz ki? Aradığınız o çok özel insan için neden eÇift’e üye olmayı denemeyesiniz ki?

Aşkı Bulma Hikayesi: eÇift’te Tanışan Çiftler

Kim bilir sizin mutluluğunuzda ufak bir katkımız olur. Efendim gençler birbiriyle eÇift’te tanışmış, birbirlerini beğenmiş diye başlayan cümleye ufakça bir tebessüm koyarsınız, tuzlu kahvenin yudumlandığı anda.