eÇift

Kırık Kalpler Müzesi’ni gördünüz mü?

Hepimiz tarih, sanat, doğa ve bilim müzelerine alışkınız. Ancak şimdi size bambaşka bir müzeden bahsetmek istiyoruz; Kırık Kalpler Müzesi…

Kırık Kalpler Müzesi Hırvatistan’ın başkenti Zagrep’te kurulan, ismiyle müsemma bir müze. Müzende alışılmışın dışında eski ilişkilerden geriye kalmış parçaların sergileniyor. İlginç değil mi? Müze, yarıda kalmış aşk ilişkilerine adanmış… Sergilenen eşyalar, yanlarında kısa açıklamalarıyla birlikte eski âşıkların bağışladığı kişisel nesnelerden oluşuyor.

Önceleri bir sanat projesi olarak başlayan Kırık Kalpler Müzesi, Zagrebli iki sanatçı tarafından kurulmuş. Film yapımcısı olan Olinka Vištica ile heykeltıraş olan Dražen Grubišić, dört yıl süren aşk ilişkilerini 2003 yılında sonlandırma kararı alırlar. İkili, ayrılırken, geride kalan kişisel eşyalardan bir müze kurmak fikri ile yola çıkmış. İkili önce kendileri ilişkilerine ait hatıra niteliği taşıyan objeleri bir araya getirmişler. Daha sonra da yakın arkadaşlarının biten ilişkilerinden arda kalanları toplamışlar. Bu şekilde koleksiyonlarını oluşturmaya başlamışlar. Oluşturdukları koleksiyonu dünyanın dört bir yanında sergileyen sanatçılar müzeye bağış yapanlarla birlikte ellerinde ciddi bir birikim oluşturmuş.

Müzeye bugüne kadar bağışlananlar arasında yok yok. Aşk mektupları, oyuncak ayılar, fotoğraflar, iç çamaşırları, bir savaş gazisinin protez bacağı, gelinlikler, taşlar… Eski sevgiliden kalan bir mobilyayı parçalamakta kullanılan bir balta bile var.

Proje, 2011 yılında sürekli sergi niteliği taşıyan daimi bir yere kavuşmuş ve Kırık Kalpler Müzesi adını almış. Sergilenen objelerin ilginçliği ve özgünlüğü nedeniyle, müzeyi ziyaret edenlerin sayısı gün be gün artmış. Kim bilir belki bir gün siz de ziyaret etmek istersiniz?

Dilerseniz iİnternetüzerinden müzeyi gezebilir, hatta bağışta bulunabilirsiniz. Bunun için üye olmak yeterli. İnternet adresi, www.brokenships.com Bağışlayın, acı veren hatıralarınızdan kurtulun.

İlginç değil mi?