Kalp Çarpıntısı

İletişiminizi İyileştirmenin 6 Yolu

 

 

Aşkın tuzu biberi ufak tefek kavgalardır. Bağrış – çağrış ardından varılan yaşanan ateşkes, yatışan sinirler beraberinde bir rahatlama getirir. Ancak, kavgaların sıklığı ve niteliği ilişkinizin kalitesini etkileyebilir. Çözümsüz ve şiddetli kavgalar sizi yıpratır ve uzun vadede tuz-biber olmaktan çıkar.

İşlerin bu noktaya gelmemesi için iletişiminiz güçlü olmalı. “Güçlü iletişim nasıl olur?” diyecek olursanız;

 

1. Önceliğiniz her zaman “anlamak” olsun, “üste çıkmak” ya da “görüşünü kabul ettirmek değil”. Karşınızdakinin derdini, kızdığı noktayı anlayamadığınızda çözüm bulmak da zorlaşır.

2. Kimin haklı olduğu önemli değil. İki taraf birbirini az çok anladıysa bir çözüm bulup ortak bir noktada buluşmak daha önemli. İşi sidik yarışına çevirmek bir çözüm olmayacaktır.

3. Çözüm üretme aşamasında duygularınızı geride bırakın, mantığınızı dinleyin. Yoğun duygular, işleri olduğundan farklı görmenize sebep olabilir. Gerekiyorsa biraz ara verip sakinleştikten sonra çözüm önerileri üzerinde konuşabilirsiniz. Daha sağlıklı sonuçlar alacağınızı göreceksiniz.

4. Kelimeleri seçerek kullanın. Öfke anında düşünmeden sarf edilen sözler hiç istemeyeceğiniz reaksiyonlara sebep olabilir. Tartışma sırasında aldığınız cevaplardan karşınızdakinin en çok hangi noktalara takıldığını belirleyip bu tarz kalıpları kullanmamaya çalışabilirsiniz.

5. Karşınızdakinin duygularını küçümsemeyin, önemseyin. Yıpratıcı değil, yapıcı olmaya çalışın ve bu doğrultuda sınırlarınızı koruyun. Çizgiyi aşmamaya, terbiyesizleşmemeye çalışın.

6. Sorunları görmemezlikten gelmeyin, kaçınılmaz tartışmalarda konuyu öylece bırakıp kaçmayın. Sorunlar birikmeden çözmek her zaman daha kolay olacaktır.

 

Eğer kavga konunuz hep aynıysa, belli durumlara çözüm üretemiyorsanız kısır döngü içine girmeyin. Tarafsız bir 3. Kişiye danışabilir, profesyonel yardım isteyebilirsiniz. Daha çözüm odaklı yolları denemeniz faydalı olacaktır.

 

Benzer Yazılar:

Telefonlaşmak Mı, Mesajlaşmak Mı?
“Seviyorum” Demenin Farklı Yolları
Çekinmeyin, Özür Dileyin
Fazla Mesajlaşma İletişimi Bozuyor!
Sarılmanın Gücü
Tartışmaya Son!

eÇift – Aşk Burada Başlar.