Kalp Çarpıntısı

Aşk, Gözlerinizden Okunabiliyor

 

 

Aşk; yıllar boyunca  kitaplarda, şarkılarda çeşitli betimlemelerle tanımlanmaya çalışılmış. Kimi zaman midede kelebekler, kimi zaman kalp çarpıntısı ve heyecandan yerinde duramamak ya da gözlerinden kalpler çıkmak gibi ifadelerle anlatılmaya çalışılan durumun nasıl birşey olduğunu yaşayanlar çok iyi bilir.

Bu etkilere toplu şekilde bakınca, tablo gözümüzde daha iyi canlanıyor:

 

Aşkın vücut üzerinde fiziksel etkileri olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle hormon seviyelerindeki değişim, oldukça büyük. Dopamin, adrenalin gibi hormonların seviyesindeki artış, hissedilen mutluluk ve heyecanın fiziksel sebeplerini oluşturuyor.

Kıvaç Tatlıtuğ da kim? diyebilirsiniz çünkü aşıkken önceden çok beğendiğiniz kişiler önemini yitirir ve gözünüz “aşkınızdan” başkasını gerçekten de görmez. Ancak, daha güvenli hissettiğinizden daha kolay sosyalleşir ve pozitif bir tutum benimsersiniz.

Baş ağrılarınız azalır. Araştırma sonuçlarına göre, aşıkken salgıladığınız oksitosin hormonu sayesinde migren gibi kronik başağrısı şikayeti olanların şikayetleri azalıyor.

Aşk kişilerin gözlerinden okunabiliyor. Evet, araştırmalar sonucunda da kanıtlanmış bir etkiye sahip göz bebeği büyüklüğü, aşık insanlarda da kendini belli ediyor. Aşıkken büyüyen göz bebekleri, sizi daha da çekici bir hale getiriyor. Göz teması kurmaktan çekinmeyin.

Daha az stres, daha rahat tavırlar. Aşkın hormonal dengelere etkisinden biri de kortizol seviyelerindeki düşüş. Bu düşüş daha az stresli hissetmenizi sağlıyor ve genel olarak daha rahat ve olumlu bir tavıra sahip olduğunuzu gözlemlebiliyorsunuz.

Daha paylaşımcı olduğunuzu fark ettiniz mi? Kendinizi normalde pek bahsetmeyeceğiniz hikayeler anlatırken mi yakaladınız? Bunun sebebi, aşk durumunun beraberinde getirdiği güven artışı olabilir. Hem kendinize olan özgüveninizin artması hem de karşınızdaki kişiye duyduğunuz yoğun duygular herşeyi paylaşma isteğinizi tetikleyebilir.
Karşılık bulduğunda vücudunuz, psikolojiniz ve sosyal ilişkileriniz üzerinde olumlu etkilere sebep olan aşk, üç harften çok daha fazlası.

 
 
Benzer Yazılar:
 

Aşk Hakkında Bilmedikleriniz
Sarılmanın Gücü
Bakışların Dayanılmaz Çekimi
İlk Görüşte Aşk!
Aşkın Vücudumuz Üzerindeki Etkileri

 
 

eÇift  – Aşk Burada Başlar.