Hayat bazen beklemediğimiz şekilde ilerler ve zor süreçler geçirmemize sebep olur.
Boşanma süreci, bu dönemlerden biri. Oldukça yorucu ve zor. Kişinin kendi duygularıyla başa çıkması gerektiği gibi çevresiyle ilişkilerinde de kontrollü olması gerekir.
Boşanan çiftlerin çocuğu varsa, iş biraz daha çetrefilleşiyor. Evebeynler arasında anlaşma ve çocuğu olumsuz yanılsamalardan uzak tutmak ayrıca dikkat gerektiriyor.
Boşanma sürecinden geçmekte olan veya yeni bir ilişkinin arifesindeki kişilerin bu dönemde yapcakları hataların sonuçları büyük, telafisi zor olabilir.
Asla yapılmaması gerekenleri de şöyle sıralayabiliriz:
Negatif yorumlardan kaçının: Çocuğunuzun yanında olduğu gibi karşınızdaki diğer kişilere de eski eşiniz hakkında olumsuz yorum yapmaktan kaçının. Geçmişinizi karalamak sizin bu süreci atlatmanıza çok da yardımcı olmayacaktır. Saygılı ve sabırlı olmak, kendinizi daha iyi hissetmenize sebep olur.
Çocuğunuza yüklenmeyin: Zor süreçte, güçsüz hissettiğiniz anda çocuğunuzdan değil ailenizden ya da yakın arkadaşlarınızdan destek almayı tercih edin. Evebeynlerinin ayrıldığı gerçeğiyle başa çıkmaya, yeni düzene alışmaya çalışan çocuğunuza mümkün olduğunca yansıtmayın.
Fazla bilgi paylaşmayın: Çevrenize ve çocuğunuza sorunlarınızdan bahsetmeyin, detaylara girmeyin. İlişkiler iki kişinin arasındaki iletişimin üzerine kuruludur. Bu iletişime başkalarının müdahalesi genellikle olumsuz ve karmaşık bir etkiye sahiptir. Ancak, tek başına bu dönemi atlatmak da oldukça çetin süreç olduğundan, ihtiyaç duyduğunuz noktada profesyonel yardım alabilirsiniz.
Çocuğunuzdan gelen mesajları yok saymayın: Çocuğunuz bu süreçle başa çıkmakta zorlanabilir. Tavırları, vücut dili ve sözlerine dikkat edin ve alt mesajları önemseyin. Okul ve arkadaş ilişkilerinde bir değişiklik olmaması, herşeyin iyi gitmekte olduğunu göstermeye yetmez. Uyku düzeni, yeme alışkanlıkları gerçek hisleri hakkında daha çok bilgi içerir.
Kimseyi arada bırakmayın: Yapabileceğiniz en kötü şey, çocuğunuzu eski eşinize karşı bir koz olarak kullanmaktır. Bunu kesinlikle yapmamak gerekir. Ayrıca, yakın çevreyi de çeşitli yaptırımlarla arada bırakmak, bu sürecin daha da çok zaman almasına sebep olur.
Yeni birilerinin çocuğunuzun annesinin / babasının yerini almasını beklemeyin: Yeni bir ilişkiniz varsa ve ciddi bir beraberlik söz konusuysa, çocuğunuzdan annesinden / babasından vazgeçip evin yeni üyesini onun yerine koymasını bekleyemezsiniz. Baba her zaman baba, anne de her zaman anne olarak hayatında yerini korumaya devam edecektir. Bu durumu kabullenerek, aralarında zamanla oluşacak ayrı ilişki için sabırlı ve destekleyici olmalısınız.
Eski eşinizle olan ilişkinize önem verin: Sizin süreci kabullenip hayatınıza devam edebilmeniz için geçmişi paylaşmış olduğunuz eski eşinizle aranızdaki sorunları çözüme kavuşturmak ve iki tarafın da tatmin olacağı bir yol bulmak gerekir. Bir de ortak çocuk söz konusuysa, bu konuyu boşlamamalısınız.
Yeni ilişkileri aceleye getirmeyin: Büyük değişikliklerin sonucunda yeni bir düzen oluşması zaman alabilir. Karşınızdakileri ya da çocuklarınızı doğal sürecin önüne geçecek şekilde zorlamayın. Kendinize zaman verin, çocuğunuza alışma dönemi için ayrıca zaman tanıyın. Unutmayın, acele işler hakkında çok da hayırlı atasözlerimiz bulunmaz.
Benzer Yazılar:
Evlilik Hakkında Bilmedikleriniz
Sevdiğinizin Başından Bir Evlilik Geçmişse
İnternette Başlayan İlişkiler Daha Uzun Ömürlü
eÇift – Aşk Burada Başlar.