Kalp Çarpıntısı

Sarılmanın Gücü

 

 

Yaş ilerledikçe, ilişkiler değiştikçe sarılmanın ne kadar önemli olduğunu unutabiliyoruz. Oysaki, çocukluğumuzu düşünecek olursak, düştüğünüzde ya da üzüldüğünüzde annenizin size sarılmasıyla ne kadar rahatladığınızı hatırlayabilirsiniz.

Bilim de çiftlerin birbirlerine sarılmalarının, belli aktiviteleri yaparken beraber olmalarının sağlıklı etkileri olduğunu  kanıtlıyor. Televizyon izlerken aynı koltukta yanyana oturmanız, işten eve gelince birbirinize sarılmanız tahmin etmediğiniz kadar önemli.

Pozitif duyguları açığa çıkarıyor:  Kanada’da yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, sıkı ve içten bir sarılma, içinizdeki olumlu ve iyi duyguların açığa çıkmasını sağlıyor. Karamsar düşüncelere kapılmayı engellediği gibi, düzenli sarılanların ruh sağlığını da dengede tuttuğu ve depresyon riskini azalttığı biliniyor.

Stresi azaltıyor: North Carolina – Chapel Hill Üniversitesi’nde, Psikolog Karen Grewen’in yürüttüğü bir başka araştırmada sabahları sevgilinize sarılmanın ya da 10 dakika kadar elele tutuşmanın stresin sebep olacağı fiziksel etkilere karşı koruma sağladığını tespit etti. Sabahları birbirinize ayıracağınız birkaç dakika, işyerinde karşılacağınız zorluklardan daha az etkilenmenizi sağlıyor.

Kan basıncını ve hormon seviyelerini düzenliyor: Miami Medikal Okulu’nda yaptığı araştırmayla benzer sonuçlar tespit eden Tiffany Field, sarılmanın kortizol hormonunun salgılanmasını azalttığını belirtiyor. Kortizol seviyesinin düşmesi, mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin ve dopaminin daha fazla salgılanmasına sebep oluyor. Böylece, genel itibariyle daha mutlu hissetmemizi sağlıyor.

İletişimi arttırıyor: Aile ve çift terapisti David Klow da sarılmanın yararlarını vurgulayanlardan. Sarılmanın, “nasıl hissettiğini anlıyorum” anlamına geldiğini belirten Klow, sözlerle ifade etmekte zorlananların beden dilini kullanarak sevdikleriyle sağlıklı bir iletişim kurmalarına yardımcı olduğunu söylüyor. Böylece, iki taraf birbirine yakınlaşıyor.

 

Tüm bunların yanında,
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Kendinize güveninizi arttırıyor.
Gerginliğinizi alıyor.
İyi hissettiriyor.
Ayrıca, ücretsiz ve hiçbir ekipman gerekmiyor.

 

Daha ne bekliyorsunuz? Haydi sevdiklerimize sarılalım!

 

 eÇift – Aşk Burada Başlar.