“Erkekler Mars’tan, kadınlar Venüs’ten geliyor” iddiasını çoğumuz en az bir kere duyduk. Doğruluk payı da yok değil.
Bu cümlenin ifade ettiği kadın ve erkekler arasındaki farklılık, geçen yıl yeni bir boyutta daha kanıtlandı.
Söz konusu fark, biyolojik saatlerimiz incelediğinde Amerikalı biliminsanları tarafından 8 haftalık bir gözlem süresi sonucunda tespit edildi.
Uyku saatimizi belirleyen biyolojik saat, kadınlarda erkeklere göre biraz daha hızlı çalışıyor.
157 kişinin uyku alışkanlığının incelenmesi sonucunda belirgin özellikler tespit ettiklerini belirten araştırma görevlisi Jeanne Duffy, kadın ve erkeklerin saat farkının ortalama 6 dakika olduğunu ifade ediyor.
Bu fark, “insomnia” adı verilen uyku uyuyamama hastalığının kadınlarda daha sık görülmesini de açıklıyor.
Ayrıca, doğuya doğru yolculuk yapıldığında zaman farkından dolayı oluşan jet-lag* ile kadınlar daha kolay başa çıkabiliyor. Erkeklerin zaman farkına adapte olması daha fazla zaman gerektiriyor.
Evli çiftlerde kadınların daha erken uyuma ihtiyacı hissetmesi ve sabahları daha erken kalkması da aynı bulgularla açıklanıyor.
Biyolojik ritim kişiye göre değişiyor ve mevsimlere, coğrafyalara uyum sağlıyor. Ancak, bazı insanların sabah daha enerjik ve verimli çalışabildiğini, buna karşılık bazılarının gecenin geç saatlerini tercih ettiğini farketmişsinizdir. Sevdiğinizle ters döngülere sahip olma durumuna düşerseniz, duruma alışmak zaman alabilir.
* jet sendromu, eşzamanlama bozukluğu – İnsanda 24 saatlik biyolojik etkinlik çevriminin ani değişmeler nedeniyle uğradığı geçici değişiklik ve düzensizlik.
eÇift – Aşk Burada Başlar.