Kalp Çarpıntısı

Kendini Sevmek


Kendini sevmeyen, başkasını sevebilir mi? Bu sorunun cevabı uzun uzun tartışılır. Peki insan kendini neden sevmez?

Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Geçmişte yaptığı hatalardan dolayı kendine kızgın olabilir, kendini başkalarıyla karşılaştırıp yetersiz bulabilir vs.

Oysaki hayat zaten yeterince zorlukla dolu, bir de neden kendi kendinize yeni yükler bindiresiniz ki?

Farkında olmadan kendi kendinizi mutsuz kılıyorsanız buna bir “Dur!”  demenin vakti geldi.

Hatalarınızı kabullenin: Geçmiş hatalarla doludur. Bu hataları kabul edip ileriye bakabilmek insanı geliştirir. Ancak, kendinizi affetmeyip bir hatadan dolayı suçlamaya devam ederseniz olduğunuz yerde saymaya devam eder, kendi mutsuzluğunuzu arttırmış olursunuz. Kendinize zaman verin ve geçmişinizle barışın.

Karşılaştırma yapmayın: Geçmişteki deneyimler, kişilik, çevre gibi unsurlar insanları farklı farklı şekillendirir. Kendinizi birileriyle karşılaştırırken bu faktörleri göz ardı ettiğiniz için bu değerlendirmeler doğru olmaz. Başkalarına göre değerlendirmek yerine, kendi gelişminizi ayrı olarak göz önünde bulundurun. Bugüne kadar deneyimledikleriniz için müteşekkir olun ve gelecek için dersler çıkarın.

Kendinizi ifade edin: Yeteneklerinizi, becerilerinizi kendinize saklamak, kendinizi doğru ifade edememenize sebep olur. Öncelikle yazı yazarak başlayabilir ve ifadenizi kuvvetlendirebilirsiniz. Günlük size bu konuda yardımcı olabilir. Kendinizi istediğiniz şekilde ifade edebildiğinizde göreceksiniz, çok daha mutlu olacaksınız.

Sağlıklı beslenin, egzersiz yapın: Kendinizi iyi hissetmeniz, beslenme ve hareketle de yakından ilgilidir. Sağlığınıza yönelik hareketler, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar ve güvenininizi arttırır.

Kendinize zaman ayırın: İnsan sosyal bir varlık, yani hayatını sürdürebilmek için başkalarına ihtiyacı vardır. Ancak, bazı zamanlar bir başına kalıp kendini dinlemek de ayrı bir ihtiyaçtır. Bunu görmezden gelen, geçiştiren kişiler bir şeylerin eksikliğini ve gerginliğini hisseder. Sevdiğiniz bir şeyleri yapmak, düşünmek ya da dinlenmek için ara ara kendinize zaman ayırmayı ihmal etmeyin.

 

eÇift – Aşk Burada Başlar.