Kalp Çarpıntısı

Mutlu İlişkilerin 6 Altın Kuralı

 

Çevremizde diğerlerine göre daha bir yakın olduğumuz insanlar vardır. Sevincimizi, derdimizi ilk önce onlara koşup anlatırız.

Arkadaş, kardeş, sevgili olsun canciğer olunan ilişkiler, güzel olduğu kadar karmaşıktır da.
Bu karmaşıklığın istenmeyen anlaşmazlıklara sebep olmaması için temel bazı “kurallar” vardır. Kural deyince biraz katı bir ifade oluyor, ancak gözünüz korkmasın.
Uygulaması kolay, tecrübeyle sabit ve çoğumuz tarafından kabul gören gerçekleri sizin için özetledik.

    1. Yakın çevrenize, sizi destekleyen aile ve arkadaşlarınıza birer hazineymiş gibi davranın. Onlara değer verdiğinizi gösterin. Size güvenli bir ortam sağlayan, ihtiyacınız olduğunda yanınızda olanlara ‘Nasıl olsa hep oradalar’ diyip gereken ilgiyi göstermeme gibi bir hataya düşmemeye çalışın. Saygı duyun, hayatlarında olup bitenlere önem verin. Böylece güvenli ortamınız ve verimli ilişkileriniz olmaya devam edecektir.

 

    1. Kendinizi önemseyin. Evet , çevrenizdekilere değer verin demiş olsak da kendiniz sağlıklı, mutlu, huzurlu olmadan onlara destek veremezsiniz. Kendinize zaman ayırın, size zarar veren davranış ve kişilerden kaçınıp doğru insanlara değer verin.  Kendi huzur ve mutluluğunuzu sağladığınızda çevrenize de daha yararlı olursunuz.

 

    1. Mümkün olduğu kadar açık iletişim kurun. Yanlış anlaşılmalara yer vermeyecek açıklıkta konuşup davranmak çok önemlidir; zira sorunların çoğu yanlış anlaşılmalar yüzünden çıkar. Karşı tarafın imalarınızı anlamasını beklemeden mümkün olduğunca açık ve direkt cümleler kurun. Böylece daha çabuk ve sağlıklı sonuç alırsınız.

 

    1. Zorluklardan kaçınmayın. Gördüğünüz sorunları, hissettiğiniz rahatsızlıkları dile getirin. Susmak, görmemezlikten gelmek hiçbir zaman çözüm değildir. Sakin ve açık bir şekilde nasıl hissettiğinizi paylaşın ki son noktaya kadar bekleyip patladığınızda kırıcı olma riskini yaşamayın. Konuşulmayan her ufak sorun ileride daha büyüğüne dönüşür. Oysaki, karşılıklı diyalog ve destekle çözeceğiniz her problem aranızdaki ilişkiyi güçlendirecektir.

 

    1. Alçakgönüllü ve eleştiriye açık olun. Tüm sorunlara çözüm bulmak, her zaman doğru yapmak hiç kimsenin başarabileceği bir şey değildir. Klişe gibi gelse de hatalarınızı kabul edip onlardan ders çıkarmak çok önemlidir. Dışarıdan birinin bakış açısı sizin de ufkunuzu genişletecektir.

 

  1. Hata yapmışsanız, özür dileyin. Herkes hata yapar, önemli olan hatanın farkına varıp onun karşınızdaki insanı nasıl etkilediğini görebilmektir. Eğer size kızgınlıklarını, kırgınlıklarını ifade etmek isterlerse onları dinleyin. Bunu geçiştirip sorun çözülmüş gibi devam etmek, karşınızdakini önemsemediğiniz, onu ne kadar kırdığınızı anlamamış olduğunuz anlamına gelir. Özür dileyin ve zaman verin. Yakın ilişkiler affedicidir.

Kısacası, ilişkiler kendiliğinden sürmez, emek ister. Bunu baştan kabul etmek lazım. Ama bu noktalara dikkat edip az çok uyduğunuz zaman daha sorunsuz, keyifli ilişkileriniz olacaktır. Bunun sonucunda siz de kendinizi daha iyi hisseden, mutlu bir insan olursunuz.

Hepimizin istediği de bu değil mi zaten?