Afrodizyak

Denizden Çıkan Afrodizyak

 

 

İstiridyelerin en basit tabiriyle bir çeşit midye olduğunu zaten biliyoruz. Bilimsel adı “ostreidae”nin kökeni latince “ostreum” yani kemikten geliyor.

Sığ sulardaki kayalarda yaşayan bu leziz canlılar, aynı anda hem dişi hem de erkek olabiliyor. Belki de tam bu sebepten, istiridyelerin afrodizyak etkisi olduğu söylentisi sık sık karşımıza çıkıyor.

 

Peki bu söylentinin temeli var mı? Acaba hikaye nerede başlıyor?

 

Taa Antik Yunan dönemine uzanan bir hikaye söz konusu. Denizin köpüklerinden doğmuş Yunan Aşk Tanrıçası Afrodit’ten türeyen “afrodizyak” kelimesi o dönemlerde istiridye ile özdeşleşmiş. Romalılarda da erkeğin cinsel gücünü arttırdığına inanılan istiridyeler bolca tüketilirmiş.

 

Peki istiridyenin gerçekten böyle bir etkisi var mı?

 

Kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum, demir, bakır, çinko ile  A, B, D ve E vitaminleri barındıran istiridyeler birer mineral ve vitamin bombası adeta.

Çinko açısından oldukça zengin olan istiridyelerin afrodizyak etkisini de şöyle açıklayabiliriz:

Yalnızca bir istiridye içinde, bir yetişkinin günlük ihtiyacını karşılayacak kadar çinko bulunur. Çinko da erkeklerin testesteron hormonu üretmesine yardımcı olur. Çinko eksikliğinin iktidarsızlığa sebep açtığı bilindiğinden, istiridyenin cinsel hayatı güçlendirici bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.

Ayrıca, plasebo etkisini de küçümsememek gerekir. İstiridyeyi yerken sizi güçlendireceğine inanıyorsanız, kendinize olan güveniniz artar, siz de ortaya çıkan etkiyi istiridye atfedebilirsiniz.

Sonuç olarak, istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerini zaten seviyorsanız bol bol yemeye devam. Çünkü, o kadar mineral ve vitamini bir hamlede  almanın pek alternatifi yok.  Afrodizyak etkisi de bonusunuz olsun.

 

Peki istiridye sevmiyorsanız, gene de o zahmete girip tuzlu yapış yapış etini yemek şart mı? 

 

O kararı size bırakıyoruz.  Ancak, bir de alternatif önerimiz var. Tabiiki istiridyenin yerine geçmez ama bir bar çikolata yemeyi deneyebilirsiniz.

  • İçindeki kakao ile mutluluk hormonları salgılanmasını sağlar,
  • Tadı mükemmel,
  • Kadınlar çikolataya bayılır. Bu durumda onların gönlünü kazanmak için istiridyeye gerek kalmayabilir.

 

Afiyet Olsun!