Kalp Çarpıntısı

Nasıl Bir Aşıksınız?

 

 

Duyduğumuz, gördüğümüz, dinlediğimiz, konuştuğumuz ve çoğunlukla da izlediğimiz bir sürü aşk var.

Bazen hiç varlığını sorgulamadığımız, bazen ona olan inancımızı kaybettiğimiz, bazen hep aradığımız, bazen ararken ne aradığımızı unuttuğumuz bir şey o. Ne olduğunu tartışa durduk. Nerede ve kiminle olması gerektiğini düşündük. Yazıldı, çizildi, çekildi çoğu kez araştırıldı. Bilimsel yaklaşıldı, edebi yaklaşıldı. Bazıları çok emin oldu ondan, bazıları ise hep yalanladı onu.

Peki bizim hissettiğimiz aşk nasıl? Tüm bu olup bitenlerden farklı olduğunuzu hissettiğiniz oldu mu? Ya da tam tersine bir sürü benzerlikler mi buldunuz?

Bir araştırmaya göre âşık olma deneyimi herkes için aynı değil. Hatta aşık olmanın ne demek olduğu bile herkes için farklı anlamlara sahip.

Araştırmanın sunduğu değişik aşk stilleri şöyle;

 

Eros; Bazıları aşkı daha çok tutkuyla yaşarlar. Aşık olduğu insana fiziksel ve duygusal olarak çok yakın olmayı arzu ederler. Aşkı idealize etmeye meyillilerdir.

Ludus; Bazıları ise  aşkı diğer insanların duygularıyla oynanabildiği bir oyun gibi görürler. Arzuları ya da amaçları manipulasyon yoluyla karşılarındaki insan üzerinde kontrol sağlamaya çalışırlar. Aldatma, yalan ve sadakatsizlik Ludus olarak aşkı deneyimleyenler için sık karşılaşılan bir durumdur. Tüm bunlar oyunun bir parçasıdır.

Storge; Bazıları ise aşkı daha yavaş ve kademe kademe yaşamayı tercih eder. Yoğun duygular yaşamadan önce karşılarındaki kişiyi tanımak daha önce gelir. Storge tabanlı aşkın zamana ihtiyacı vardır, samimi hoşlanma ve karşındakini anlamayı içerir.Bu tür aşk arkadaşlık ilişkisine benzetilir.  Storge olarak aşkı deneyimleyen insanlar arkadaşlarına aşık olmaya meyillidirler.

Agape; Bazı insanlar aşkı ilgi ve bakım üzerine kurarlar. Aşık oldukları insana karşı konulmaz derecede ilgilenmek ve bakımlarını üstlenmek isterler. Bu tür aşk ebeveyn türü hislere paraleldir. Agape tabanlı aşk şefkatli, ilgili, düşünceli, nazik bir yapıya sahiptir. Kendinden çok başkasını düşünebilmeyi sağlayan aşk türüdür.

Mania; Bazı insanlar aşkı kontrollerini kaybederek yaşarlar. Aşk dayanılmaz bir deneyimdir. Tüm hayatı alt üst eder ve kişinin tüm kimliğini kaybetmesiyle sonuçlanabilir. Mania tabanlı aşk çılgın, muhtaç ve fevridir. Mania olarak aşkı deneyimleyenler kolayca aşık olabilirler ama aşkları kendilerini tüketmeye meğillidir. Bu aşk olgunlaşamadan kişiyi yorar ve duygusal olarak bitirir.

Pragma; Bazı insanlar aşkı daha pratik olarak yaşarlar.Aşk yoğun, çılgın ya da kontrol dışı değildir. Ortak sağduyu ve akıl üzerine kurulur. Pragma olarak aşkı deneyimleyenler ciddi hayat kararları verircesine kendilerine uygun bir eş seçerler.Eş seçimi dikkatli bir düşünüş üzerine kuruludur.Pratik nedenler bu aşk için önemlidir.

 

Siz hangi aşkı yaşıyorsunuz?