Yorgun, keyifsiz ya da hasta olduğunuzda ilaç kullanmak yerine hiç farklı birşeyler denediniz mi? Örneğin, tütsü ya da kokulu mum yakmak gibi.
Yan etkisi bulunmayan bu alternatif, birçok durumda yardımcı bir melek gibi.
Burnumuz yoluyla vücudumuza giren oradan da beynimize ulaşan koku hücreleri sinirlerimizi uyararak hormon salımlarına sebep olur. Farklı kokular, farklı hormonları tetikler ve modumuzu etkiler.
Hiç romantik bir gecenin kokusu ile çalışma odanızın kokusunu karşılaştırdınız mı? Eğer ikisi de aynıysa bir sorun var demektir.
Hangi kokuyu nerede kullanmanız gerektiğine, sıraladığımız özellikler yardımıyla karar verebilirsiniz. Farkı siz de hissedeceksiniz.
- Anason: Rahatlatıcı ve dengeleyici bir etkisi var. Sıkıntı ya da gerginliğinizi çözer ve içinizi ısıtır.
- Bergamot: Enerji verir. Stress ve yorgunluğu alır. Yaratıcılık üstünde olumlu etkisi vardır.
- Okaliptüs: Uyarıcı ve ferahlatıcıdır. Aynı zamanda, havayı temizleme ve antiseptik etki gösterme özelliği de var. Özellikle alerjik nezle, soğuk algınlığı ya da öksürme durumlarında iyileştirici ve rahatlatıcıdır. Konsantrasyon sıkıntısı ve uyuşukluk yaşanırken kullanılması uyarıcı etkisi sebebiyle uygundur.
- Yasemin: Stress ve gerginliği azaltır. Moral durumuna olumlu etkisi vardır.
- Lavanta: Dengeleyici, rahatlatıcı ve canlandırıcıdır. Sinirleri güçlendirir, baş ağrısını azaltır ve rahatlatıcı etkisiyle dinlendirici bir uyku çekmenizi sağlar.
- Mandalina: Kaygı ve gerginliği çözer, canlandırıcıdır.
- Nane: Ferahlatıcıdır. Hafızayı güçlendirir ve yorgunluğu alır. Soğuk algınlığı ve migrene iyi gelir. Aynı zamanda konsantrasyonu da arttırır.
- Gül: Rahatlatır. Cilt dostudur. Sıcak ve sevgi dolu bir ortam yaratır. Aynı zamanda, afrodizyak etkisi de vardır.
- Vanilya: Canlandırıcı ve ısıtıcıdır. Afrodizyak etkisi gösterir.
- Tarçın: Uyarıcı ve dengeleyicidir. Sinirleri güçlendirir.
- Limon: Tazeleyici ve canladırıcıdır. Halsizlik ve konsantrasyon güçlüğüne iyi gelir.