Ruhun Gıdası

Birden Fazla Kalbi Olan Hayvanlar

Doğanın eşsiz bir zenginliği olan hayvanlar dünyası, bazı türlerin sıra dışı özellikleriyle insanları şaşırtmaya devam ediyor. Kalp, canlıların hayatiyetini sağlayan en önemli organdır ve çoğu hayvan için tek bir kalp yeterlidir. Ancak, bazı özel türlerde doğa, bu kritik organdan birkaçını vermiştir. “Birden Fazla Kalbi Olan Hayvanlar” olarak adlandırılan bu türler, evrimin ilginç bir sonucu olarak karşımıza çıkar.

Birden Fazla Kalbi Olan Görevi

Bu hayvanlar, farklı anatomik yapılarıyla ve işlevleriyle bilim insanlarını ve meraklıları şaşırtmaktadır. Üç kalpla yaşayan bir mürekkep balığını düşünün veya her birinin özel bir görevi olan ahtapotun karmaşık kalp sistemi. Bu metinde, doğanın bu benzersiz yaratıklarını keşfedeceğiz ve birden fazla kalbe sahip olmanın bu türler için nasıl bir avantaj sağladığını anlayacağız.

Ahtapot ve Kalamar: Bize Ege – Akdeniz sahillerini ve yemeklerini çağrıştıran bu iki deniz hayvanı,  ikisi solungaç görevi gören kalplere kan pompalayan bir diğer kalp olmak üzere tam 3 tane kalbe sahip.

Toprak solucanı: Tam anlamıyla bizim bildiğimiz kalplerden olmasa da, solucanların kan pompalayan aort kemerleri kalp işlevi görüyor. Solucanlar vücutlarında bu  aort kemerlerden tam 5 taneye sahipler.

Yılan balığı: Yılan balıklarının da hatrı sayılır sayıda kalbi bulunuyor. 3 bölmeli bir ana kalp dışında, 3 tane pompa görevi gören kalbe sahip yılan balıklarının toplamda 4 kalbi var.

Çok nadir de olsa, bazı durumlarda kalp nakli ameliyatlarında hastanın kalbi çıkarımadan bir yenisi ekleniyor.  Böyle durumlarda, hastanın 2 adet kalbi olmuş oluyor.