Nedir bu phubbing? Gelişen teknoloji ile birlikte her gün hayatımıza bambaşka kavramlar giriyor. Phubbing de işte onlardan biri. İngilizce phone (telefon) snubbing(adam yerine koymamak, hiçe saymak, hakir görmek, küçümsemek) kelimelerinin birleşimi ile oluşturulmuş bir kavram. Aslında bir nevi teknoloji çağının radikal boyutta bağımlısı olan insan tipini tanımlamak için oluşturulmuş. Peki ya siz bir phubber mısınız ve phubber’lığınız ikili ilişkilerinizi bile bitirecek durumda mı?
eÇift ekibi olarak size en uygun üyeyi bulmak gibi bir amacımız olduğu için, canınızı sıkacak insan tiplerine karşı da sizi bilgilendirmeyi bir borç bildik. Öncelikle phubbing kavramının ne olduğuna detaylıca bakmak da fayda var. Eğer bu belirtilerden bir ya da birkaçı sizde varsa siz de bir phubber’sınız demektir.
- Akıllı telefonunuz olmadan bir yaşam size çok mu anlamsız geliyor?
- Sabah gözünüzü açarken ilk elinizi attığınız şey telefonunuz mu oluyor?
- Sosyal mecrada bol takipçi kazanmak, takipçilerinizin sizinle etkileşime geçtiği anları saniye başı kontrol etmek sizin için nefes almak gibi normal bir durum mu?
- Sabahın ilk ışığı ya da gecenin bir yarısı fark etmeden bir maili ya da bir bildirimi cevaplama isteği duyuyor musunuz?
- Bir sohbete katılmak, bir sosyal grubun içine dahil olmak telefonunuzla ilgilenmekten daha mı anlamsız?
İşte bu soruların çoğuna evet diyorsanız, tebrikler ya da maalesef ama siz bir Phubber’sınız. Aslında bu durum hem ikili ilişkiler hem de diğer sosyal ilişkiler açısından çok zararlı bir durum. Çünkü zamanla yalnızlaşmayı, dış dünyaya kendini kapatmayı ve sanal bir dünyanın içine itilmeyi de beraberinde getiriyor phubbing.
İkili ilişkilere getirdiği en büyük zarar ise kişinin karşısındaki insana ilgisizliğinden dolayı sorunun ilişkinin bitmesine kadar varması. Bu konuda en çok şikayet ise özellikle ilk buluşmada dahi elinden telefonu bırakmayan insanlara geliyor. Sorundan muzdarip insanların çoğu internette tanışıp bir ilişkiye başlamanın normal bir durum olduğunu ama ilişki başladıktan sonra bu sanal durumun devam etmesinin hastalıklı olduğunu söylüyorlar. Ve ardından ekliyorlar. “Eğer gerçek hayatta da sanal dünyadaykenki gibi hayatımıza devam edeceksek, neden ilk buluşmayı gerçekleştiriyoruz.”
Eğer birazcık empati yapmayı denerseniz karşınızdaki insana değer vermediğiniz gerçeği ile yüzleşebilirsiniz. Örneğin, eÇift’te ya da başka bir yerde olsun farketmez, yeni tanıştığınız bir insanla bir yemeğe çıkıyorsunuz. Karşınızdaki insan size heyecanla kendinden ya da bir olaydan bahsederken siz onu dinliyor gibi görünüp facebook ya da twitter bildirimlerinizi kontrol ediyorsunuz. Bu size yapılsaydı tam olarak ne hissederdiniz bir düşünün. Sanıyoruz ki sorun etmeyeceğini söyleyeyen bir insan çıkmayacaktır. Ya da böyle bir şeyin farkına bile varmıyorsa muhtemelen karşısındaki insan da bir phubberdır 🙂
eÇift size sanal bir ortamda yeni arkadaşlıklar ya da ciddi ilişkilerin kapılarını açarken aslında bu tarz tatsız durumlarla karşılaşmayın diye de kişilik analiz testini kullanıyor. Bu bilimsel analiz ile zaten size en uygun üyelerle karşılaşacağınızdan canınızı sıkacak bu insan tipiyle de muhattap olmamış olacaksınız. Haydi eÇift’i denemediyseniz şimdi tam zamanı!