Ruhun Gıdası

Renkler De Psikolojinizi Etkiliyor!

 

 

Mısır ve Çin gibi medeniyetlerin ilk zamanlarında renkler ve ışık, terapi için kullanılmaktaydı.

Günümüzde de rengin ne kadar etken olduğunu birkaç örnekte anlamak mümkün. Bir odayı farklı zamanlarda koyu ve açık renk boyadıysanız  aradaki farkı mutlaka görmüşsünüzdür.

Belli renklerin sizi daha zayıf ya da daha toplu gösterdiğini de gözlemlemiş olabilirsiniz.

Peki modumuza da etkisi olduğunu farketmiş miydiniz?


Farklı renklerin psikolojik etkilerini özetledik.

 

Siyah: İstikrarın ve gücün rengi olan siyah aynı zamanda otoritenin simgesidir. Çoğu zaman zekayla ilişkilendirilir. Kıyafette tercih edildiğinde de zayıf gösterir. Ayrıca, Avrupai kültürlerde yası temsil eden renktir.

Beyaz: Çoğu kültürde saflığın simgesi olan beyaz, bu sebepten gelinliklerin rengidir. Temizliğin, güvenin simgesi olan beyaz yaratıcılıkla ilişkilendirilir.

Kırmızı: Enerjinin rengi olan kırmızı en dikkat çekici renktir. Hareket ve heycanı temsil eder. Kırmızıyla boyanmış bir oda ya da çevre insanların kalp atışını hızlandırır, bu sebepten bebek ve çocuk odalarında tercih edilmemesi gerekir. Kıyafette tercih edildiğinde dikkat çekeceği kesindir. Ancak, abartmadan kullanmak daha doğru olur. Örneğin, takım elbiseyi kırmızı bir kravat ile kombine etmek kesinlikle göz alır.

Mavi: Çoğu insanın en sevdiği renk olan mavi, hemen hemen her yerde karşımıza çıkar. Gökyüzünden denizlere geniş bir alanı tutan mavi sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bilgeliğin ve sadakat temsili olan mavinin her tonu aynı sakinleştirici etkiyi yapmayabilir. Fazla maviye maruz kalındığında soğukluk ve ilgisizlik hissi gelebilir. Ancak, genel itibariyle dikkat dağıtmayan ve sakinleştirici etkisi hakimdir.

Yeşil: Doğanın, büyümenin ve paranın rengidir yeşil. Mavi gibi sakinleştirici etkisi sebebiyle açık yeşil, hastane ortamlarında da tercih edilir. Bazıları için şansı temsil eder, bazıları için de barış ve uyumu.

Sarı: Mutluluk, gülümseme ve optimizm getiren sarı, bu enerjisini güneşten alır. Sarıya maruz kalan biri daha olumlu ve iyi hisseder çünkü serotonin seviyesi artar. Aynı zamanda, metabolizmayı hızlandıran ve yaratıcılığı arttıran bir etkisi de bulunan sarı pazarlama alanında da sıkça kullanılır.

Pembe: Sanılanın aksine aşkın rengi kırmızı değil, pembedir. Agresyonu alan ve huzur verici bir etkisi vardır. Suçlular üzerinde yapılan araştırmada bu etkisi tespit edilmiştir.

Gri:  Zamansızlığın, belirsizliğin rengidir gri. Yaşlılık, borç, depresyon çağrıştırır.

 

eÇift – Aşk Burada Başlar.