Kalp Çarpıntısı Şifa Niyetine

Aşkın Vücudumuz Üzerindeki Etkileri

 

Midede uçan kelebekler, heyecandan kızaran yanaklar aşık bir bünyenin en bariz belirtilerinden. Hatta bu duygu yoğunluğu sayısız şiire, şarkıya, romana konu olan ve hiçbir zaman eskimeyen bir özelliğe de sahip. Peki ama bu hislerin bilimsel bir açıklaması yok mu?
Kontrol edemediğimiz yoğunlukta tepkiler verirken, aşkın vücudunuza neler yaptığına bir bakalım.

    ✽ Thomas Jefferson Üniversitesi Hastanesi’nde görevli Dr. Reginald Ho’ya göre, sevdiğinizi gördüğünüzde kalbinizin hızlı hızlı atmasının sebebi ani bir adrenalin akışı. Beyin, sinyal gönderdiği böbreküstü bezinin adrenalin, epinefrin gibi kana karışıp kalp atışını hızlandırıp güçlendiren hormonlar salgılamasını sağlıyor ve koşu bandında koşarken oluşan tepkiye benzer bir tepki oluşuyor.

 

    ✽ Ancak, ciddi kalp rahatsızlıkları bulunanlar için aşk tehlike arz edebilir. Kalp atışı hızlandığında artan oksijen tüketimi, damar tıkanıklığı ya da önceden kalp krizi geçirmiş kişiler için çok risk oluşturuyor. İyi haber, bu riski doğru ilaçlarla kontrol altında tutmak mümkün.

 

    ✽ Aşık insanlarda gözlemlenen bir başka özellik, sevdiklerinden başkasını düşünememeleridir. Ne iş yapabilir, ne de başka bir şey hakkında konuşabilirler. Italyan bir araştırma, bu durumun sebebini açıklıyor. Serotonin seviyesindeki düşüşler, “obsesif düşüncelere” sebep oluyor. Yani onu aklınızdan çıkaramıyorsanız, serotonin seviyenizde bir değişiklik olduğu muhtemel.

 

    ✽ Dr. Helen Fisher önderliğinde yapılan bir başka araştırmada ise aşkın yalnızca kısa bir süre değil uzun yıllar boyunca devam edebileceğini kanıtlanıyor. 20 yıldır evli çiftler ile birkaç gün önce aşık olduğunu belirten kişilerin beyin aktivitelerini karşılaştıran ekip aynı aktiviteleri tespit etti. Aktif olan beyin bölgesi, dopamin salgılanmasında etkin rol oynuyor. (Dopamin, mutluluk hissine sebep oluyor.)

 

    ✽ Fisher ayrıca, aşkın daha ileri yaştaki kişiler için olumlu etkileri olduğunu belirtiyor. Aşk, insanları daha enerjik, pozitif, umutlu yapıyor ve motive ediyor.

 

    ✽ Bu artılara bir de yaşam süresi ekleniyor. 1995 yılında yapılan bir çalışma, evli olan kadınların 2, erkeklerin ise 7 yıl daha uzun yaşadığını gösteriyor.

Kıssadan hisse, aşk, bazı durumlarda tehlikeli olabilse de genel itibariyle oldukça yararlı ve geniş kapsamlı bir duygu durumu. Ayrıca, aşıkken hissettiklerimizin birbirinden çeşitli sebepleri var.

 

 eÇift – Aşk Burada Başlar.