Şifa Niyetine

Kalp İçin Hergün Çikolata!

“Kalbi korumak ve mutluluğunuzu arttırmak için hergün çikolata!”

Çocukken böyle birşey okumuş olsaydık mutluluktan havalara uçardık heralde. Ama haberler iyi; bu bir kandırmaca değil, bilimsel bir gerçek! Tabii ki fazla miktarda tüketildiğinde, herşeyde olduğu gibi yarardan çok zararı oluyor. Ancak, doğru miktarda çikolata tüketmek oldukça yararlı, özellikle de KALP için.

Çikolatada bulunan kakaonun içerdiği flavonoidler, antioksidan özelliğe sahip. Kan dolaşımını arttırarak damar tıkanıklığı riskini azaltıyor. Ayrıca, nitrik oksit üretimine yardımcı olduğu için kan basıncının da düşmesine sebep oluyor.

Burada bahsettiğimiz etkiler daha çok bitter (koyu renkli) çikolataya ait. Zira bitter çikolatadaki kakao oranı, diğer çikolatalardan çok daha yüksek. Ayrıca, bitter çikolatalar, sütlü ve beyaz çikolatadakinden daha düşük yağ oranına sahip.

Yapılan araştırma sonuçlarını özetleyecek olursak, her gün tüketilen küçük bir parça bitter (koyu) çikolata;

  • Yüksek kan basıncı olanlarda basıncın düzenlenmesini sağlıyor,
  • LDL kolesterol oranını %10 kadar düşürebiliyor.
  • Endorfin üretimini tetikliyor ve mutlu hissetmenizi sağlıyor,
  • Antidepresan olarak görev yapan serotonin içeriyor,
  • Teobromine ve kafein gibi uyarıcı maddeler içerdiğinden enerji veriyor,
  • Veee tadı güzel!

Çikolatanın afrodizyak etkili olduğunu da çeşitli yerlerde okumak mümkün. Ancak, bu etki bilimsel olarak kanıtlanmış değil. Yine de kalbe ve kan dolaşımına etkisiyle mutluluk hormonu birleşince afrodizyaktan daha etkili bir durum oluşmuyor mu sizce de?

Sevdikleriniz ve özellikle sevgilinizle çikolata yemeye devam. Böylece, sağlıklı bir kalbe daha az kalori ve daha fazla antioksidan ile sahip olabilirsiniz.

Afiyet olsun!

NOT: Çikolata Kalp‘in tasarımcısı Naoto Fukasawa‘nın aslen endüstriyel ürünler tasarladığını yazmadan geçmeyelim. Kendisinin birbirinden güzel tasarımlarının yanında sayısız ödülü var. Bakmadan geçmemenizi tavsiye ederim.