Kalp Çarpıntısı

Reddedilmek Neden Bu Kadar Zor?

 

Reddedilmenin etrafında dönüp dolaşan yanlış anlaşılmalar, kötü davranışlar ve yoğun duygular, derin yaraların ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Çevremde reddedilmek konusunda gereksizce acı çeken insan görüyorum. Ve bu yüzden de bu konuya ayrı bir önem vermenin oldukça önemli olduğunu düşünüyorum.

Açıkça söylemek gerekirse, beraber olmak istediğimiz insanı biz seçiyoruz ve onlar da aynı şekilde bizi seçiyor. Çok iyi biliyoruz ki nedeni ne olursa olsun istediğimiz şeyi elde edememek hoş bir deneyim değil. FAKAT daha kötü hissetmemizi sağlayan reddedilmek ile ilgili yanlış varsayımlarımız aslında. Eğer bu yanlış varsayımlarımız hakkında düşünür ve onların yanlış olduğuna ikna olursak negatif hislerimizden kurtulabiliriz. Bilişsel çarpıtma yapmamaya çalışarak reddedilmenin sebep olduğu derin yaraları engel olabiliriz.

Yanlış varsayımlar ve bilişsel çarpıtmalarınızın önüne geçmek için bunları aklınızdan çıkarmayın:

1.Hey olay (her başkasına yaklaşım) bambaşkadır.

İsterse bir ya da birkaç insan teklifinizi geri çevirsin, kesinlikle bu birkaç olayı “herkes”e ve “her zaman”a genelleyemezsiniz. Yer ve insan her zaman birbirinden farklıdır. Birisi için doğru olan diğeri için doğru olmayabilir.Bir sonraki insan için bambaşka bir doğru vardır. Kısacası genellemeyi bırakın ve ümitli olun.

2.Reddedilmek sizin suçunuz değil.

Kişiselleştirmeyin ve suçu kendinizde aramayın. Bir insanın sizle ilgilenmemesinin sizden bağımsız bambaşka nedenleri olabilir ve hatta sizle ilgili çok az nedeni olabilir.

3.”Reddedildim” ifadesindeki soruna dikkat!

Yarım saat ya da daha az konuştuğunuz birisi sizin tüm hayat hikayenizi bilerek sizi reddetmiyor. Belirli bazı ipuçularından yola çıkarak kısa bir genelleme ile “hayır” diyor. Bu durumda “Reddedildim” cümlesi fazlaca negatif bir anlamla karşımıza çıkıyor. Unutmayın ki siz reddedilmiyorsunuz, teklif ettiğiniz kişi “hayır” diyor.

Reddedilmek kolay değil. Ama göründüğü kadar zor da değil. Kendinizin değerli olduğunu aklınızda tutarsanız, ve yanlış varsayımlarla kendi değerinizi aşağıya çekmemeyi başarabilirseniz o zaman reddedilmekle baş edebilirsiniz demektir.