Şifa Niyetine

Kahve Seven Kadınlar, Müjde!

 


 
Kahve, bazılarımız için vazgeçilmezken bazılarımız yanına bile yaklaşmamayı tercih ediyoruz.

Ben tam ortasında durup bir türlü karar veremeyenlerdenim. Ancak, şimdi vereceğimiz haber kahve severleri bayağı mutlu edecek. Belki çekimserleri de kahve müptelalarının arasına çekecek.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir araştırmaya göre günde en az 2 fincan kahve tüketen kadınların depresyona girme riskleri, kahve içmeyen kadınlara göre daha düşük. Hem de veriler apaçık:

 

1996 – 2006 yılları arası Amerika’da yapılan araştırmada 50,000’den fazla hemşire kahve tüketimlerini kaydedip düzenli aralıklarla anketlere katıldı. Bu süreçte az ya da hiç içmeyenlerden olan 2,600 kadın depresyon geçirdi. Düzeni olarak kahve içenler arasında ise böyle bir durum yaşanmadı.

 

Elde edilen veriler karşılaştırıldığında depresyon riskinin kahve tüketimi ile bağlantılı olduğu anlaşılıyor. Genel itibariyle de daha çok kahve içen kadınların anket sonuçları depresyona girme risklerinin düşük olduğunu gösteriyor.

Buarada, kafeinsiz kahve tüketicisiyseniz aynı sonuçlardan bahsetmek mümkün değil; çünkü bu duruma kafeinin beynin belli bölgelerindeki etkisi sebep oluyor.  Ancak kesin sebebi belirlemek için ek çalışmalar yapmak gerekiyor.

“Peki ne kadar kahve içmeli, ne kadarı sağlıklı?” diyorsanız, size politik bir cevap vermek durumundayız. Kişiye ve içme sıklığına göre değişkenlik gösterdiğinden kesin bir miktar belirtmek doğru değil.

Ancak, şu uyarıyı da atlamayalım. Yararlı diyerek fazla fazla içmek çok akıllıca bir hareket değil. Herşeyde olduğu gibi kahvenin de fazlası zarar. Hatta bir BBC haberine göre, aşırı dozdan hastaneye kaldırılmanız bile mümkün.

7 duble espresso içen Jasmine Willis, şoka girmek üzereyken hastaneye kaldırılmıştı. Kalp çarpıntısı, yanma hissi, hiperventilasyon (fazla hızlı nefes alıp verme), duygusal dengesizlik (aynı anda ağlayıp gülme) gibi şikayetler vücutta fazla kafein bulunduğunun göstergeleri olabilir.

Önemli bir uyarı daha; hamile kadınların günde 200mg’dan fazla kafein tüketmemeleri öneriliyor. Yüksek kafein oranı düşük yapma riskini arttırıyor ve bebeğin az kilo ile doğmasına sebep olabiliyor.

 

Kafeinli içeceklerdeki kafein oranlarını öğrenmek isterseniz, tablomuza bakabilirsiniz:

 

  • Bir fincan hazır kahve: 100mg
  • Bir fincan filtre kahve: 140mg
  • Bir fincan çay: 75mg
  • Bir kutu kola: 40mg
  • Bir kutu enerji içeceği: 80mg
  • 50grlık sütlü çikolata: 25mg
  • 50 gramlık bitter (dark) çikolata: 50mg

Kaynak: NHS Choices

 

Tükettiğiniz çikolata, enerji içeceği gibi ürünlerin paketlerinden de kafein miktarını öğrenebilirsiniz.