Yaşam

Nasıl Sevilen Bir İnsan Olunur?

Dünyada bizi diğer canlılardan ayıran ve bizi onlardan “üstün” kıldığına inandığımız akıl ve bu aklı kullanarak yaşayabilme yetisidir deriz hep. Bizi bitkilerden ve hayvanlardan ayıran en önemli özelliğimiz bu olabilir fakat beynimiz aynı zamanda bize en çok oyun oynayan, bizi yoran ve çoğu zaman strese sokan bir faktördür.

Bir düşünün hiç varoluşu ile sorunlu bir zürafa ya da bir devetabanı gördünüz mü? Belki bu sadece dilsel bir iletişim kuramadığımız için bize yokmuş gibi gelebilir. Fakat onları bir izlemeyi denediniz mi hiç? Bir kuşun bir kuş olmakla ilgili duygusal bir karmaşası var mıdır? Gelin görün ki biz insanların çoğu zaman kendimizle ve varlığımızla sorunlarımız var. Hep duyuyoruz ya “kendini sev”, sen kendini sevmezsen kim neden sevsin. Kendini sev demek kolaydır, zor olan ise kendini sevmek için gerekli en önemli koşulu başarmaktır. Kendin gibi olmak…

Kendinizi olduğunuz gibi kabul etmek sevilen bir insan olabilmek için gerçekten altın bir anahtar niteliğinde ve fakat biliyoruz kolay değil. Burada biraz sevilen biri olmak için nasıl kendimizi olduğumuz gibi kabul edeceğimiz üzerine konuşmak gerekiyor belki de.

  • Özgüven problemleri çoğu zaman, özgüvenimizi başkalarının takdiri üzerine kurduğumuzda ortaya çıkar. Başkalarının sizi onaylamasının o kadar da önemli olmadığını fark etmelisiniz.
  • Kendini kabullenmiyor olmanın nedeni bazen değiştirilebilir ya da değiştirilemez fiziksel özelliklerde gizli olabilir. Bu konuda kendinize dürüst olmayı öğretmelisiniz. Özgüveninizin eksikliğinin nedeni fazla kilolu, fazla zayıf ya da kısa boylu oluşunuz olabilir. Değiştirebileceğiniz şeyler için çaba sarf edin, değiştiremeyeceğiniz şeyleri kabullenme noktasında ise gidin gerekirse psikolojik destek alın. Hiçbir şey sizin kendinizi ayna karşısında sevmenizden daha değerli olamaz.
  • Kendinizi sürekli eleştirmek, yargılamak ve küçümsemek uzun vadede sadece beyninizin körelmesine yol açar. Yeteneklerinizi ve yapabileceklerinizin sınırlarını törpülemekten başka bir işe yaramaz.

Burada zor olan nokta sorunu tespit ettikten yani sorunla ilgili farkındalık kazanmaktan sonra gelir. Davranış değiştirmek dünyadaki en zor şeylerden biridir, atomu parçalamaktan bile zor. Bu noktada bilişsel terapi desteği alabilir ya da kendinizi tamamen sevmediğiniz davranışlarınızı değiştirmeye adayabilirsiniz. İnsanı kendi başına başardığı bir şey kadar mutlu eden çok az şey vardır.

Görecekseniz siz kendinizi sevmeye başladığınızda nasıl da sevilen, arzulanan ve birlikte olmak için can atılan bir insan olacaksınız. Bu elbette hiç kolay bir süreç değil, kimse çıkıp da kendini sevmenin çok kolay olduğunu söyleyemez, söylememeli de ama imkânsız değil.

Kendinizi bulmak için kendiniz için bir yol bulun çünkü hiç kimsenin yaşamdaki mutluluğu bir diğerinin mutluluğundan daha az önemli değildir.

Daha sonrasında mutluluğunuza birini dahil etmek isterseniz de biz buradayız. www.eCift.com adresinde sizi bekliyoruz.