Şifa Niyetine

Kasım’da Aşk Da Başka, Bıyık Da!

Bir dönem üst üste, “pembe, siyah-beyaz çizgili” ya da “yerde, salonda, kanepede” gibi Facebook iletileri yazan kız arkadaşlarınız var mıydı? “Ne diyor bunlar?” diye kendimize sorduk ve gelen cevaplarla aydınlandık. Meğersem meme kanserine dikkat çekmek içinmiş.

Başarılı bir yöntem mi, amacına ulaştı mı tartışılır ama denk gelenlerde bir merak uyandırdığı kesin.

İşte aynı merak efektini kullanarak benzer bir farkındalık yaratmaya çalışan bir başka kampanya “Movember”.

Avusturalya’dan çıkan fikir o kadar tutmuş ki, Amerika, Kanada, Ingiltere ve çeşitli Avrupa ülkelerin yayılarak yoğun katılım sağlamış. ‘Bıyık’ anlamındaki ‘Moustache’ın argosu “Mo” ile “November” (Kasım) kelimelerinin birleşiminden oluşan “Movember”, her yılın kasım ayında erkekleri tehdit eden testis kanseri, prostat kanseri ve depresyon gibi hastalıklara dikkat çekmeye çalışıyor.

Eyleme katılan erkekler, ay başında bıyıklarının tamamını kesip tertemiz traş oluyor ve ay boyunca uzayan bıyıkları ile yakın çevrelerinde merak uyandırıyor.

Güçlerini birleştirip bu eylemi projelendiren gruplar, bir de para toplayarak her ülke için önceden belirlenmiş kurumlara tedavi araştırmaları için bağışta bulunuyor.

İngiltere’nin “Movember” organizasyonu böyle çalışmalara ödül bile veriyor. ‘En çok bağış toplayan grup’, bıyık bırakırken bir ünlüyle fotoğraf çektirmişseniz ‘en iyi ünlü fotoğrafı’ gibi kategorileri mevcut. Bütün bunlar, önceki senelerde gösterilmiş  ilgiye kayıtsız kalamayan markaların desteğiyle gelişiyor.

Markaların Movember’a özel ürünlerini bıyıklardan tanımak mümkün.

“Movember”dan erkekler için birkaç sağlık hatırlatmasını atlamak olmaz:

 

Sigarayı bırak,
Alkolü abartma,
Kilonu  koru,
Aktif ol – düzenli egzersiz yap,
Dengeli beslen,
Yıllık sağlık kontrollerini aksatma,
Güneşten korun,
Cinsel ilişkilerinde korun,
Arkadaş ve aileyle kaliteli zaman geçir,
Kendine de vakit ayır,
Trafikte dikkatli davran.

Çok da zor değil, ne dersiniz?

Kadınlara yönelik daha ufak ama dikkat çekici bir farkındalık kampanyası merak ediyorsanız, Danimarka’dan oldukça yaratıcı bu tasarıma bakmadan geçmeyin.

Ayrıca,  buralarda henüz sahiplenilmemiş “Movember”dan bahsetmişken geçtiğimiz ekim ayını da bir hatırlatmış olalım. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Kanserle Savaş Derneği tarafından ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’ olarak ilan edilmiş, çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmişti. Eğer pembe kurdele ile karşılaşmadıysanız, 5 dakikanızı ayırın ve hayatınızı kurtarın.