Kalp Çarpıntısı

Neden Bahar Aylarında Daha Çok Aşık Oluyoruz?

Dilimizde hepimizin bir diğerine söylerken çok eğlendiği ve gülümseten bir deyim vardır. Nisan mayıs ayları, gevşer gönül yayları! Bahar ayları ile birlikte duygularımızdaki ve vücumuzdaki değişimleri çok güzel bir şekilde anlatan bu söz aslında altında birçok bilimsel gerçeği de barındırıyor. eÇift olarak neden bahar aylarında daha çok aşık oluyoruz sorusunu bu sözden yola çıkarak inceledik. Merak edenleri yazımızı okumaya davet ediyoruz.

 

İlkbaharın doğada yaptığı değişimden gezegendeki her canlı gibi biz de etkileniyoruz. Nasıl bitkiler ve hayvanlar kışın o durgunluğundan kurtulup yaşam bulmaya başlıyorsa insanlar da hayatın ritmine daha hızlı bir şekilde devam etmeye başlıyorlar. Kış ve sonbaharın insanı daha hüzünlü ve biraz da uyuşuk yapan depresif etkisi ilkbaharda daha yaşam sevinci barındıran günlere dönüşüyor. Hormonlarımız da bu değişimden etkilendiği için aşık olmaya her zamankinden daha meyilli hale geliyoruz.

Midede Uçuşan Kelebekler

Hani içimizde aşık olduğumuzu hissetmeye başladığımız an kullanırız ya bu sözü. “Midemde kelebekler uçuşuyor sanki!” İşte midemizde uçuşan kelebeklerin aslında birer ismi de var. Dopamin, adrenalin ve serotonin. Bu hormonlar bahar aylarında vücudumuzda neredeyse tavan yapıyor. İşte insanı sevmeye, mutlu olmaya yöneltirken depresyondan da uzaklaştıran bu hormonların artışından dolayı bahar aylarında daha çok aşık oluyoruz.

Gül kokusu ve Bülbül Denklemi

Bülbülün güle aşkı benzetmesi vardır ya hani. Tamam, gül güzeldir ama gülü gül yapan biraz da kokusudur. İşte biz de bülbülün gülün kokusuna vurulduğu gibi bahar aylarında çok daha keskin bir koku alma duygusuna sahip olduğumuz için kaçarı yok aşık oluyoruz. Aromatik kokuların ve parfümlerin afrodizyak etkisini artık bilmeyenimiz yok sanırım. Bahar aylarında açan çiçeklerin kokusu da aşık olmamızı tetikleyen etkilerin başında geliyor çünkü bu kokular da feromon isimli hormonlarımızı harekete geçiriyor. Öyleki bahar ayında duyduğunuz çiçek aromalı bir parfüm ya da taze çim kokusu ile aşık olmanız an meselesi!

Beynin de Dinlenmeye İhtiyacı Var

İnsanları ne kadar mantığıyla karar verenler ve duyguları ile karar verenler diye ayırsak da aslında duygularımızı çoğunlukla yöneten beyindir. Ancak beynimizin de arada bir dinlenmeye ihtiyacı var. Tıpkı bazen sorumluluklarımızdan sıyrıldığımız gibi bahar aylarında da beynimiz bu görevini hormonlarımıza bırakıyor. İnsanın hormonları ise doğal olarak sevmek, sevilmek ihtiyacına yöneliyor. Bu yüzden mantık süzgecinden geçme süreci ertelendiği için daha çabuk ve karar vermeden aşık olabiliyoruz.

Gevşeyen gönül yaylarımızın neden gevşediğini öğrendiğimize göre galiba geriye kaldı aşık olmak 🙂 Bu bahar vücudunuzdaki ve duygularınızdaki değişimle harekete geçmek için ise yapmanız gereken tek şey www.ecift.com’ a üye olarak size uygun kişiyi aramaya başlamak. Çünkü mutlu olma hissi ne kadar doyurulmaz ise insan o kadar depresyona eğilimli oluyor bizden söylemesi!