Aşk eÇift Yaşam

Aşk Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Bilimsel Gerçek!

Aşk  sadece duygulardan ibaret değil. Kendine has bir dili ve somut gerçekleri mevcut. Geçmişten günümüze ”Aşk var mıdır?” sorusu tartışıla dursun gelin biz bu eşsiz duygu hakkında ortaya konulan bilimsel gerçeklere göz atalım.

 

1-Sarılmak hem ömrü uzatır hem de strese iyi gelir!

Sarılma sayesinde salgılanan kimyasallar, kalp atışlarını düzenliyor ve kan basıncının düşmesine yardımcı oluyor. Kandaki ”okstakin” salınımını arttırarak stresin oluşmasını önlüyor. Tabii ki içten bir sarılma gerekiyor.

 

2- Erkeklerin ilk görüşte aşık olma ihtimali kadınlara göre daha yüksek!

Erkeklerde %58 , kadınlarda %42

3- Aşık olduğunuzda gözleriniz sizi ele verebilir!

Yapılan araştırmaya göre aşık olan kişilerin göz bebekleri irileşiyor ve bu kişiyi daha da çekici kılıyor.

4- Aşk yaratıcılığı tetikliyor!

Aşkı iliklerinize kadar yaşarken sanat dünyasının yeni Da Vinci’si olursanız şaşırmayın. 🙂

5- Evlilik aşkı öldürmüyor!

Sanılan aksine evlenmek bağlılığa, güvene ve sadakate dair atılan somut bir adım olduğu için aşkı besliyor.

6- İlişkinin monotonlaşması iyiye işaret!

İlişkinin monotonlaşması çoğu çiftin kabuslar görmesine neden olabiliyor. Ancak bu durum sanıldığının aksine ilişkinizin emin adımlar ile ilerlediğinin göstergesi. İlişkinin monotonlaşması demek, artık çiftlerin birbirlerinin alışkanlıklarını tam anlamıyla öğrenmiş olduklarının göstergesidir. Geleceğe  dair planlarda somut adımların atılması için bir engel kalmamış demektir.

7- Kalp gerçekten kırılabiliyor!

Aşkı bulmak en harika duygulardan biri olsa da, bulduğunuz kişiyi kaybetmenin yarattığı negatif duyguların faturası da bir o kadar ağır. Ayrılma , boşanma ve sevilen kişinin kaybedilmesi gibi aşırı üzüntü veren durumlar kalbin çevresinde yoğun ağrılara neden oluyor. Bunun sonucunda kalp kasları zayıflıyor. ” Kalp kırıklığı sendromu” denen bu durum hızlı kalp atışı ve nefes alamama gibi belirtiler ile kendini gösteriyor.

8-Zıt kutuplar birbirini çeker!

Araştırmalar gösteriyor ki aynı karaktere sahip kişilerin maalesef uzun süreli bir birlikteliği olmuyor. Çiftler ilişkide birbirlerine daha önce bilmedikleri yeni bilgiler verebilmeli, yeni tecrübeler kazandırabilmelidir.

9- Bir fotoğraf yeter!

Sevdiğiniz kişi yanınızda olamasa bile fotoğrafına bakmak bile mutlu olmaya yetiyor. Hastalanmanız durumunda bir ağrı kesici ve sevdiğiniz kişinin fotoğrafı iyileşme sürecinizi hızlandırıyor.

10- Aşk bir takıntı halidir!

Aşık olunulan ilk safhada kortizol seviyesi yüksek, serotonin seviyesi düşük oluyor yani kişinin duygu değişimi çok daha kolay oluyor. Bu durum obsesif-kompülsif bozukluğu olan kişilerin durumuna benziyor. Aşıkken takıntılı olma durumumuz buradan geliyor.