Aşk eÇift Ruhun Gıdası Yaşam

Siyah Beyaz En Güzel 10 Aşk Filmi!

Hayallerin gerçek ile buluştuğu noktadır sinema. Bütün duyguların en saf halini bulabileceğimiz sanatın yedinci harikası. Aşk ise bu duyguların en başında geliyor. Sinema tarihi boyunca ”Aşk” konulu filmler her zaman dikkat çekmiştir. Unutulmayan filmler, izlemeye doyamayacağınız filmler gibi listelerin değişmez unsurlarıdır aşk filmleri.

Sizi biraz daha eskiye götürüp ”Siyah-Beyaz” dönemde kayda alınmış en güzel 10 film önerisinde bulunacağız. Şimdiden iyi seyirler!

1- Roma Tatili – 1953 (Roma Holiday)

roma-tatili

Audrey Hepburn’u dünya çapında bir aktrist olmasını sağlayan bu filmde Avrupa’nın kraliyet ailelerinden birine mensup bir prensesi canlandırıyor. Diplomatik Roma ziyareti sırasında resmi protokollerden sıkılır ve halktan bir genç kızmış gibi gizlice elçilik binasından kaçar. Bu spontane gezi sırasında Amerikalı bir gazete muhabiri ile tanışır. Bu tanışma yeni bir aşkın habercisidir.

2-Aşktan da Üstün – 1946 (Notorious)

notorious1946

Alicia, bir Nazi suçlusunun kızıdır. Amerika Hükümeti casusluk yapması için temasa geçer. Ajan olarak çeteye sızan Alicia Brezilya’ya gider. Burada kendisine aşık olan bir çete üyesi ile evlenir. Birbirlerini her ne kadar kıskansalarda görev bilinçleri bunun üstünde gelir.Klasik Hitchcock temalarını barındıran film büyük ustanın başyapıtları arasında yer alıyor.

Genel olarak bakıldığında gerilim filmi havası verse de; alt metinlerde aşkında işlediğini görüyoruz. Grant ve Bergman’ın enfes oycunuluklaryla heyecanın dolu, gerilimi yüksek bir filme hazır olun.

3-Vesikalı Yarim – 1968

vesikaliyarim

1968 yılında yapılan bu enfes siyah beyaz film hüzünlü bir aşk hikayesi anlatır. Türk sinemasının kilometre taşı filmlerinden sayılmaktadır. Manav Halil ile pavyon şarkıcısı Sabiha’nın dillere destan aşk öyküsünü kendine has üslubu ile anlatır. Lütfi Akad’ın en önemli filmlerden biri sayılır. Türkan Şoray’ın ne kadar önemli bir oyuncu olduğunun altını tekrar çizen yapım mutlaka izlenmesi gerekir. Filmin en güzel yanlarından biri de müzikleri. ”Kalbimi Kıra Kıra” şarkısı o dönemde dillere pelesenk olmuştur. Yeşilçam’ın bu unutulmaz filmini izlerken duygulanmanız garanti.

4-Küçük Hanımın Şoförü – 1970

kucuk_hanimin_soforu_1962_width300_1

Ömer işi gücü olmayan, serserilik yapan biridir. Fabrikatör olan babasının ölmesi üzerine servetin kendine kalacağını sanmaktadır. Ancak babasının bir şartı vardır. Ömer  bir yıllığına hayatına çeki düzen verirse servete kavuşacaktır. Bu durum karşısında Ömer, zengin bir ailenin kızının özel şoförü olarak işe girer. Başlarda hiç anlaşamayan bu ikili zamanla birbirlerine aşık olacaklardır.

5-Perde Açılıyor – 1950 (All About Eve)

allabouteve

Margo Channing, (Bette Davis) ilerlemiş yaşına rağmen kariyerinin zirvesinde bir Brodway yıldızıdır. Kendinden genç  sevgilisi Bill (Gary Merrill) in aşkından şüphe etmese de bir gün gelecek Bill’in onu terk edeceğinden endişelidir.

Yakın bir arkadaşı, kendisinin hayranı olduğunu ve bütün oyunlarını izlediğini söyleyen Eva Harrington (Anne Baxter) adlı genç bir kızla tanıştırır . Kocasını bir kazada kaybeden Eva, Margo’nun yanına taşınır. Margo’ya her konuda yardımcı olur. Margo’nun yardımcısı Eva’ı sevmez sinsi bulur fakat Eva kendini çoktan herkesin sevgisini kazanmıştır.

Kısa bir süre sonra türlü kurnazlıklar ile Margo’nun yedek oyuncusu olmayı başarır. Üstüne üstlük yokluğundan faydalanıp bir de onun yerine başrole bile çıkar. Gelen olumlu eleştiriler onun hırsını dindirmeye yetmez. Gözünü Margo’nun sevgilisine diker. Her türlü hile ve kurnazlığı yapmaktan kaçınmaz ve bu sayede Margo için yazılan bir oyunun başrolünü kapar.

6-Son Kuşlar – 1965

sonkuslar

Nesrin orta halli bir ailenin büyük kızıdır. Ailesinin içinde bulunduğu ekonomik çıkmazdan kurtarmak için zengin bir koca aramaktadır. Hayaline kavuşur ancak bu seferde ailesine sırt çevirir. Ailenin ise son umudu en küçük kızları Ayşe’dir. Ancak Ayşe’nin gözlü mühendis Oğuz’dadır. Eniştesinin çevresinden biri Ayşe’ye gözünü dikmiştir. Ayşe’yi elde edebilmek için ailesinin ekonomik sorunlarını çözer. Onu hiç umursamayan ailesinin yeni gözdesi Ayşe olmuştur.

7-Rıhtımlar Üzerinde – 1954 (On the Waterfront)

waterf

Terry Malloy ringlerde zirveyi görmüş ünlü bir boksördür. Ancak bu durumu uzun sürmez ve şaşalı günlerden eski limanlarda işçilik yapmaya kadar inişe geçer. Çalıştığı limanın patronu Johhny Friendly yasa dışı işler yapmaktadır. Bu kirli işler Terry’nin başına bela açacaktır. Çok yakın bir arkadaşı Johhny’nin emriyle öldürülür. Suçu olmamasına rağmen Terry suçlu bulunur. Herkes ona sırt çevirmiştir. Bu durum karşısında Terry liman işçilerini örgütler ve ayaklanma başlatmaya hazırlanır. Bu 8 Oscar sahibi filmi sakın kaçırmayın.

8-Fakir Gencin Romanı – 1965

fakirgencin

Yaşadığı türlü zorluklar ile boğuşan ve mühendis olmayı başaran fakir bir genç ile zengin bir kızın aşkını epik bir anlatım bile izleyiciye sunuyor. Cüneyt Arkın ve Filiz Akın’ın bu eşsiz filmini mutlaka izleyin. Yeşilçam sevenler için bulunmaz bir başyapıt.

9-Acı Hayat – 1962

aci_hayat_film_posteri

Zengin bir ailenin şımarık ve serseri oğlu olan Ender (Ekrem Bora) ailesi fakir, kuaförde manikürcülük yapan Nermin’i (Türkan Şoray) arzulamaktadır. Kanyakçılık yaparak geçimini sağlayan Mehmet’i (Ayhan Işık) seven Nermin ise Ender’i asla istemez. Bu durum karşısında Ender istediğini almak için Nermin’i iğfal eder. Mehmet yıkılır. İntikam yemini eder. Zengin olur ve Ender’ den intikam almak için kız kardeşini kullanmaya karar verir.

10-Kazablanka – 1942 (Casablanca)

casab

İkinci Dünya Savaşı yıllarında Çek direniş örgütü lideri Victor Lazlow, Alman toplama kampından Casablanca’ya kaçar. Amacı ABD’ye iltica etmektir. Bütün umutları ise şehirdeki en ünlü gece klübü sahibi Rick’tir. Ama Rick içten içe Victor’a yardım etmek istemez. Çünkü karısı Ilsa,  bir zamanlar kendisini terk eden büyük aşkıdır.