Aşk eÇift Kalp Çarpıntısı

Aşkın 6. Hali: Agapi

Aşk harika bir duygu. Birisini severken o kadar başkalaşıyoruz ki aşkın halleri hiç düşünmediğimiz bir konu oluyor o zamanlarda. Birisine neden, nasıl ve ne şekilde aşık olduğumuzdan çok o kişiye aşık olma haline tutuluyoruz. Ama bazen birileri bu aşkın halini merak ediyor. Yazar Sarah Jio gibi.

Jio, tüm dünyada oldukça sevilen kitabı Agapi’de gerçek ve ölümsüz aşkı bir kadının gözünden anlatmış. 1970li yıllarda oldukça ünlü bir sosyolog olan John Lee’in 6 sınıfta incelediği aşkın hallerinden yola çıkan yazarın, kitabında anlattıklarından önce bu altı hale kısaca göz gezdirmekte fayda var.

Nedir bu aşkın halleri?

Bir insanı sevmek için binbir farklı sebebiniz olabilir. İlk görüşte ya da zamanla. Önemli olan aşkın karmaşık yapısına bir sadelik getirebilmek. John Lee’de bunu yaparak aşkı 6 halde incelemiş.

Aşkın eros hali: Tam anlamıyla tutku ile ifade edebileceğimiz bu aşk türünde karşınızdaki kişiyi hem fiziksel hem de duygusal anlamda dayanılmaz bir hisle seversiniz.

Aşkın storge hali: Sevdiğiniz kişiyle ilişkiniz gerçek bir dostluk ilişkisi gibidir. Güven ve sadakatin bolca bulunduğu bu aşk türünde anahtar kelime bağlılıktır.

Aşkın mania hali: Bu aşk türü en tehlikelisi. İlişkide iki tarafı da yıpratan bu ilişki türünde kıskançlık, duygusal gel-gitler ve saplantı hakimdir.

Aşkın ludus hali: Bu ilişki türünde aslolan eğlenmek ve keyif almaktadır. Her iki tarafta sadece iyi zaman geçirdikleri için birliktedir. Kimse karşısındakine bağlılık sözü vermez.

Aşkın pragma hali: Tam anlamıyla Türkçesi mantık aşkı dediğimiz durumdur. Kişi, sevdiği kişiyi seçerken mantığının yolunu izler. Kendisine benzeyen, ortak değerlere sahip olan kişi idealdir.

Ve aşkın agapi hali: Hayatta çok az insana nasip olan aşkın agapi hali saf güven, koşulsuz aşk ve bencil olmayan bir sevgiden oluşur. Yani uzun lafın kısası birisini sadece o olduğu için seversiniz aşkın agapi halinde.

Sarah Jio da bu araştırmadan yola çıkarak yazdığı Agapi adlı eserinde insanların gerçek duygularını ön sezileriyle görebilen bir kadının hikayesini anlatıyor. Baş karakter Jane, sevdiği insanların, arkadaşlarının ve çevresindeki insanların aşkın hangi halini yaşadığı görebilmesine rağmen bir sorunu var. Jane kendisinin hissettiği duyguların aşkın hangi hali olduğunu göremiyor.

Kitabın enteresan bir kurgusu ve olay örgüsü var. İnsan böyle bir yeteneğim olsaydı ne yapardım diye düşünmeden edemiyor. Ancak daha önemli bir soru var sorulması gereken. Siz duygularınızın ne yönde olduğunu ve aşkın hangi hali olduğunu kestirebiliyor musunuz? Hayatınıza birilerini almayı hep denediniz ama aşkın agapi halini hiç yakalayamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Bu kitabı okuyarak sadece aşkın agapi halinin ne olduğunu öğrenebilirsiniz. Ancak aşkın agapi halini arıyorsanız yapacağınız şey çok daha basit.

Hemen şimdi, www.eCift.com ‘a ücretsiz üye olabilir ve aradığınız gerçek aşkı aramaya başlayabilirsiniz. Çünkü aşk eÇift’te başlar!