Aşk Kalp Çarpıntısı

Mükemmel Bir İlişki İçin 10 Öneri

Ünlü psikolog, yazar ve sosyal bilimci Dav id Nicen, son kitabi ‘The 100 Simle Secrets of Great Relationships’te (İnsan İlişkilerinin 100 Sırrı) mükemmel bir ilişkiye ulaşmanın sırlarını açıklıyor.

Yaptığı araştırmalar nedeniyle Ohio Devlet Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi tarafından birçok kez ödüle layık görülen ünlü yazar Dav id Nicen mutlu ailelerin, sağlıklı ve basarîli insanların 100 sırrından sonra ‘İnsan İlişkilerinin 100 Sırrı’ adli kitabıyla mutlu ve sağlıklı bir beraberliğe giden yolda, atılması gereken adımları okuyucularıyla paylaşıyor.

Kıyaslama Yapmayın

“Mutluluğa ulaşmak isteyen çiftler, kıyaslama yapmaktan kaçınmalı.”  diyor Niven. Onu başkaları ile kıyaslayarak değiştiremezsiniz.  Kıyaslama yapmak anca kendi ilişkimizi durumu belirlemek adına yol gösterici olabilir. En yakın arkadaşlarınızın ilişkilerini gözlemleyerek, sorunları ya da ilişkinizin güzel giden yanlarını bulabilirsiniz.

İlişki bir masal değildir

Hikayelerde anlatılan o kusursuz aşk aslında yok. Gerçekçi olup, karşınızdakinden olmayacak beklentiye girmek doğru değil. “Unutmayın, bazı şeyler sadece masallarda olur” diyor doktor Niven.

Ortak ilgi alanlarınız olsun

Gündelik hayatın telaşlarında unuttuğumuz yaşantımızda ortak ilgi alanları oluşturmak çok önemli. Çünkü ortak ilgi alanları çiftler arasında pozitif iletişimi güçlendirirken, eğlenceli zaman geçirmelerini sağlıyor.

Konuşun

Partneriniz sizin neler düşündüğünüzü bilemez. Sıkıntılarınızı, onunla ilgili takıntılarınızı veya kafanıza takılanları konuşun. Yaptıklarının size ne hissettirdiğini anlatın.

 

Aceleye Gerek Yok

Kişilerin evlenmeye ve çocuk doğurmaya karar verdiği yas dilimi son yüzyılda, her on yılda bir artıyor. Yazara göre bu durumun maddi baskılar ve bağımsızlığını ilan etmek gibi pek çok nedeni var. Acele etmenize gerek yok. Çünkü ilişkiler birinci gelenin ödüllendirildiği birer yarış değil. Kitapta yer alan araştırma, geç yasta evlenmenin ne hayat, ne de yaşanan ilişki üzerinde negatif etkisi olmadığı kanıtlanıyor.

Espri kabiliyetinizi geliştirin

Çeşitli televizyon programlarını, filmleri, dergileri takip ederek mizah duygunuzu geliştirin.  Bu hem sizin için de eğlenceli bir yol hem de günün yükünü azaltmaya çalışmak için güzel bir yol.

Kaliteli zaman

Birlikte olduğunuz zamanları verimli geçirin. Sinemaya gidin, tiyatro izleyin, spor yapın… Ne kadar kaliteli zaman geçirirseniz, kendinizi de o kadar iyi hissedeceksiniz.

Gelecek önemli

İlişkiler güzel bir şekilde başlamış olabilir. Ancak bu her şeyin güzel olacağı anlamına gelmez. İlişki geleceğe doğru inşa edilir.

Açık olmak şart

Bir ilişkinin mutlu ya da mutsuz olduğunu düşünün. Partnerlerin birbirleri ile nasıl iletişim sağladıkları çok önemli. Yazara göre sağlıklı bir ilişki içerisindeki çiftler, iyi ya da kötü her ne yaşıyorlarsa bunu partnerleri ile paylaşıyor: “Hiçbir şeyi içinizde tutmayın! Çünkü kendi gerçekliğinizi paylaştığınız zaman hayatinizi da paylaşmış olacaksınız ve bu süreçte partneriniz ile aranızda oluşacak olan bağ her şeyin üstesinden gelmenizde size yardımcı olacaktır!”

Onunla arkadaş olun

Biriyle yıllar boyu süren bir araba yolculuğuna çıkacağınızı farz edin! Bu sürede bu kişiye son derece yakin olacaksınız. Dolayısıyla söz konusu kişinin ayni zamanda arkadasınız olmasını da istersiniz. İlişkiyi sürdüren geçici heyecan ya da zevklerden çok arkadaşlık, karşılıklı saygı, hayranlık ve ilgi olacaktır. Uzun vadeli ilişkiler gelişimlerini ve hayatta kalmalarını sağlam bir arkadaşlık temeline borçludur!

İlişkiler ile ilgili daha fazla ipucuna ihtiyacınız varsa, bu kitabı okumanızı tavsiye ederiz.