eÇift

En Sık Yapılan İletişim Hataları

Hepimiz, zaman zaman iletişim kurarken yanlış davranışlarda bulunuruz. Bunu karşı cins ile yaptığımız konuşmalarda da yapıyoruz.  Bu hatalar birden fazla olsa da genel geçer bazı iletişim hataları vardır. Bu hatalar karşımızdaki insanı çoğu zaman dinlemeden ve anlamadan yargılamamıza neden olur. Ya da tartıştığınız konu tamimiyle yön değiştirir. Siz siz olun; konuşma esnasında bu hatalara düşmeyin.

Suçlama

Eğer birine ”sen her zaman…” ya da ”hiçbir zaman…” diye başlayan cümleler kurduysanız iletişim yanlışlarından birini yapmışsınız demektir. Birini suçlamak, o kişinin hemen savunmaya geçmesine neden olur ve siz bu kişiye saldırmak niyetinde değildiyseniz bile karşınızdaki kişi bunu bir saldırı olarak algılayacaktır.

Alaycı olmayın

Doğru zamanda ve doğru kişiye yapıldığı zaman alaycı olmak eğlenceli ve neşeli bir durum olabilir ama ciddi ve gergin bir konuşma yapıyorsanız, alaycı kelimeler kullanmamaya dikkat edin.

Sürekli dinlemeyin ve siz de katılın

Karşınızdakine sanki bir duvarla konuşuyormuş hissi vermeyin. Sohbet ettiğiniz kişiyle kendi fikirlerinizi de paylaşın ve yorumlar yapın.

Karşınızdaki her istediğinde haklı olmayabilir

Kendi fikirlerinizi de karşınızdakiyle paylaşmaktan çekinmeyin, gerektiği zamanlarda hakkınızı savunun ve karşınızdaki kişinin sizi manipüle etmesine müsade etmeyin. Sizi ezen ve düşüncelerinize önem vermeyen kişilerle ilişkilerinizi kesin.

Kimse Sizin Zihninizi Okuyamaz

Karşınızdaki insanın sizin hissettiklerinizi, siz ona söylemeden, anlayabilmesini ummak bir iletişim hatasıdır. İnsanların zihin okuyamadıklarını aklınızdan çıkartmayın.

Her zaman sizin istediğiniz olamaz

Her şeyin her zaman sizin dediğiniz gibi olmasını istemek bir problemdir. Başkalarına karşı saygılı ve nazik olun.Unutmayın, herkes birbirinden farklı! Bundan dolayı insanları anlamaya ve gerekli durumlarda empati yapmaya çalışın. Bu şekilde insanlar ala iletişiminizi kuvvetlendireceğinizden emin olabilirsiniz.