Kalp Çarpıntısı

Aşk Bitince Kendinizi De Bitirmeyin

 

 

O özel kişiyi bulana kadar yaşadığımız çeşitli ilişkiler sonlandığında yaşanan ayrılık acısı hepimizin kişisel deneyimleri arasında yerini almıştır. Üzüntü, korku, kızgınlık, hayalkırıklığı, suçluluk gibi çeşitli nahoş duygularla kaplanan benliğimiz yeniden kendini toplayana kadar biraz zamana ihtiyaç duyar.

Dönem dönem beyninize hücum eden hatıralar, duygusal gel-gitlere sebep olur.

Ancak, bu durumu bir kere atlatmış olanlar bilir, bunalım günlerini geçirip yeniden bir kelebek kadar renkli ve hafif hissedebiliyorsunuz. Bu noktaya daha hızlı ulaşmak için ayrılık dönemi için birkaç tavsiye:

 

En az 3 ay iletişim kurmayın: Ayrılık sonrası birçok farklı duyguyu bir arada deneyimlersiniz. Bu karışıklık sırasında, onun aslında size uyan – aradığınız kişi olmadığını görmekte zorlanabilirsiniz. Biraz mesafeli durup duygular yatışıncaya kadar beklemek daha sağlıklı kararlar vermenizi sağlar.

Özlediğiniz özelliklerine değil, eksik ya da hoşunuza gitmeyen yönlerine odaklanın: Geçmiş düşünüldüğünde genelde tatlı anılar hatırlanır. Yaşanan zorluklar, tatsız deneyimler hep hafızanın en arka köşelerine atılır. Hal böyleyken, ayrılığa sebep olan davranışları yerine güzel günleri anmak ve sevdiğiniz özelliklerine odaklanmak çok normal. Ancak, bunun size bir faydası yok. Böyle durumlarda, hayalkırıklığına uğradığınız zamanlardaki davranışlarını, eksiklerini, uyuşmadığınız noktaları düşünüp tekrar etmek, ayrılığın doğru karar olduğunu yinelemenize yardımcı olur.

Daha iyisini bulacağınıza / hakettiğinize inanın ve güvenin: Ayrılığın üzüntüsünü en yoğun biçimiyle hissederken “daha iyisini bulamamak”, “yerine birşey koyamamak” korkusuna kapılabilirsiniz. Ancak, mantıklı düşününce bu umutsuzluğun ne kadar yersiz olduğunu görebilirsiniz. Çeşitli ilişkilerde yaşadığınız deneyimler sonucunda hem kendinizi daha iyi tanır hem ne istediğinizin daha çok farkında olursunuz. Böylece daha bir sonraki ilişki her zaman geçmiştekinden bir adım üstte gelişir. Zaman geçtikçe olgunlaşır, kişisel deneyimleriniz artar ve hakkettiğiniz ilgiyi ve sevgiyi verebilecek kişiyle karşılaşmanıza kadar hazırlanırsınız.

Duygularınızı  yaşayın: Alaksız yer ve zamanlarda ağlama isteği duyabilirsiniz. Böyle zamanlarda duygularınız bastırmayın. Uygun bir ortam yaratıp bırakın içinizdekiler serbest kalsın. Dışarıdayken güneş gözlüklerinizin arkasına, ofiste tuvalet kapılarının korumasına sığınabilirsiniz. Bu dönemi ancak yaşayarak atlatabilirsiniz. Kendinizi sıkıp duygularınızı bastırdığınızda bu süreç çok daha uzun ve zorlu bir hal alacaktır.

Dünya başınıza yıkılmak zorunda değil: Yaşadıkları karşısında herkesin verdiği tepki farklıdır. Kimisi üzüntüsünden yatağa düşer, kimisi 24 saat dışarıda gezer. Ayrılık sonrası, yeterince yoğun hissetmiyormuş gibi düşünüp kendiniz suçlamayın. Kafanızda çoktandır hazırlanmış olduğunuz bir durumu daha normal karşılıyor olabilirsiniz. Her deneyimle biraz daha kolay atlatacağınız ayrılıklar sırasında kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayın. Kendi iç dünyanıza odaklanın.
 Benzer Yazılar:

Aşk Uğruna Yapmamanız Gerekenler
Bekar Günlerinizi İyi Değerlendirin
Ayrılık Dönemi İçin Rehber Bilgiler
Kalp Ağrısına İlaç Gibi Filmler

eÇift – Aşk Burada Başlar.