Şifa Niyetine

Sonbahara Hazır Mısınız?

 


 
Eylül ayı ile birlikte havalardaki değişimi iyice hissetmeye başladık. Yaz ile sonbahar arasında karar verememiş, bir rüzgarlı bir güneşli havalar bünyeleri sarstığı gibi modunuzu da etkiliyor olabilir.
Mevsim geçişlerinin yorucu etkilerini en hafif şekilde atlatmak için beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek oldukça etkili.


 
Vitaminler: Yorgunluk, böyle zamanlarda iştahsızlık yapabilir. Beslenmeye dikkat edilmediği takdirde kararsız havalar karşısında direnci düşen vücudumuzun bağımsızlık sistemi iyice zayıflar. Bu dönemi hastalanmadan atlatmak için öğünleri atlamamaya çalışıp C vitamini takviyesi yapabilirsiniz. Taze sebze ve meyveleri tercih etmeye çalışın. Hazır ürünlerden, meyve sularından kaçının. Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler (roka, maydonoz gibi) ve elma, kivi, portakal gibi C vitamini zengini meyveleri tüketebilirsiniz.

Süt ve süt ürünleri: Öğün aralarında düşen enerjinizi meyveli yoğurtlarla yükseltebilirsiniz. Ancak, hazır ve şekerli ürünler yerine kendi hazırlayacağınız yoğurt daha sağlıklı olacaktır.

Kuruyemiş ve kuru meyve: Tatlı ihtiyacınızı kuru meyvelerle çok daha etkili şekilde giderebilirsiniz. Atıştırmalık, el boş durmasın diye yenilen abur cubur vücudunuzun ihtiyacı olan hiçbir şeyi karşılamaz.

Bunun yerine özellikle fındık, fıstık, ceviz, badem gibi yemişler çok daha yararlı olacaktır.

Bitki çayları: Daha agresif olduğunuz dönemlerde kafeinli ve gazlı içecekler tüketmeminizi öneriyoruz. Çay, kahve, meyveli soda yerine sakinleştirecek bitkisel çaylar (rezene, ıhlamur gibi) tercih edilebilir. Bunları sevmiyorsanız, ballı ya da tarçınlı ılık sütü deneyebilirsiniz.

Bol su: Havalar soğumaya başladıkça su içmeyi unutuyor olabilirsiniz. Temel ihtiyacımız olan su, yeterli miktarda alınmadığında baş ağrısıyla başlayan olumsuz belirtiler gösterir. Bol bol su için. Su dışında çorba, meyve kompostoları, ayranla vücudunuzun sıvı ihtiyacını karşılamaya takviye olacaktır.

Ayrıca, her dönem düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilen balık mutlaka yediklerinizin arasında olsun. Havalarla beraber düşen modunuzu baklagiller, bulgur ve tatlı yerine yiyeceğiniz kuru meyve ve bitter çikolata ile düzeltebilirsiniz.

 
 
Benzer Yazılar:

Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktası
Daha Az Şeker, Daha Çok Sağlık
Bol Afrodizyaklı Türk Mutfağı
Kalp İçin Hergün Çikolata!
Farklı Kokular, Farklı Duygular
Stres Diyip De Geçmeyin!
Ne Kadar Suya İhtiyacımız Var?

 
 
 

eÇift – Aşk Burada Başlar