Şifa Niyetine

Yeni Yılda Kalbinizi İhmal Etmeyin!

 

 

Yeni bir yıl, yeni başlangıçlar için iyi bir bahane. Yeni yılda uygulamak istediğiniz değişikliklerin arasında sağlıkla ilgili kararlar da mutlaka yer alıyordur. Liste şekillenmeye başlamışken kalp sağlığına değinmemek olmaz.

Kalp sağlığınızı korumak ve muhtemel riskleri aza indirmek için uzmanların önerilerine kulak verin:

 

Aile geçmişi: Kolesterol, tansiyon ve kan şekeri gibi değerlerin zaman zaman ölçülerek kontrol edilmesi gerekir. Bu veriler, beslenmenizi ne oranda değiştirmeniz gerektiğini gösterir.
Ayrıca, aile geçmişinizde kalp krizi, kronik kalp rahatsızlığı gibi durumlar bulunuyorsa kendi risk durumunuz için önemli göstergeler oluşturur. Araştırma sonuçlarına göre, Babası kalp krizi geçirmiş birinin %17, annesi kalp krizi geçirmiş birinin %43 oranında riski bulunuyor. Bu oran, sağlıklı beslenip spor yapsanız da iki evebeynin de kriz geçirmesi durumunda %82’ye çıkıyor. Bu sebepten aile geçmişi gibi önemli etkenler konusunda bilinçlenerek önlemlerinizi vakitlice almanızı öneririz.

Yağ tüketimi: Margarin, kızartılmış yiyecekler, hamur işleri, doymuş yağlar sağlığınızın en büyük tehditçilerinden. Bu yağ ve yiyecekleri mümkün olduğu kadar aza indirmek hatta tamamen kesmek gerekiyor. Kolestrol seviyelerini ciddi şekilde etkileyen bu yağların yerine az işlem görmüş zeytin yağı, balık ve sebze tercih edilmeli.

Sebze – meyve ve balık: Bol antioksidanlı yiyecekleri besin listenizin başına alın. Greyfurt, domates, ıspanak gibi bol antioksidanlı yiyecekler damar sertleşmesini önleyerek dolaşımı önemli şekilde koruyor. Potasyum bakımından zengin portakal, muz, mantar gibi besinler ise kan basıncının düzenlenmesini sağlıyor. Uzmanlar, meyve ve sebze seçimlerinizin tek taraflı olmamasını öneriyor. Meyve ve sebzeye ek olarak haftada 2 kere balık tüketme alışkanlığının, vücudun ihtiyacı olan Omega3’ü alması için önemli olduğunu unutmayın.

Düzenli hareket: Yoğun fitness hareketleri yapamasanız da yürüyüş yapmak düşünmeyeceğiniz kadar fark yaratıyor. 30 dakikalık yürüyüş hem kalbinizi güçlendiriyor hem de kolesterol seviyelerinizi düzenliyor. Bahane yaratmadan, düzenli hareket etmeye özen gösterin.

 Sigara kullanımı: Sigara içiyorsanız kalbinizi ne kadar zorladığını anlatmamıza gerek yok. Kanser, kalp – damar hastalıklarına sebep olduğu kadar pahalı olmasıyla da olumsuz etkiliyor. Özellikle de yüksek riske sahipseniz, sigarayı bırakmak çok çok önemli.

Çikolata tüketimi: Özellikle bitter çikolata, hergün bir parça tüketildiğinde kalp için oldukça yararlı. Çikolatanın vücuda etkilerini detaylı olarak okumak isterseniz, tıklayın.

 

2013’te kalbinize iyi bakın. Aşk için, ona ihtiyacınız olacak.

 

eÇift – Aşk Burada Başlar.