Şifa Niyetine

Daha Az Şeker, Daha Çok Sağlık

 

 

Tatlıyla aranız nasıl? Tatlı hayat, tatlısız olmaz diyenlerden misiniz? Sevseniz de sevmeseniz de şeker çoğumuzun hayatında önemli bir yere sahip. Tam da bu sebepten, sağlığınızı olumsuz etkileme riskini taşıyan şeker ile ilişkinizi yeniden gözden geçirmenin tam zamanı.

O kritik noktaya gelmeden önce, araya biraz mesafe koyabilirsiniz.

 

Çay – kahve tüketimi: Minicik bir çay bardağına 5-6 küp şeker sığdıranları görmüşsünüzdür. Her ne kadar tad alışkanlığınızı değiştirmek zor gelse de siz de çokça şekeri tercih ediyorsanız biraz azaltmayı deneyebilirsiniz. Özellikle de günde birden fazla sayıda tüketilen bu içecekler söz konusuysa 5 şeker yerine 4 şeker ile bir başlangıç yapmaya ne dersiniz? Birkaç hafta sonra aradaki farkı anlayamayacak kadar alışacak ve bir küp daha azaltabilir hale geleceksiniz. Şekeri bırakanların sık sık ifade ettiği “Şeker kullanırken çayın tadını alamıyormuşum, böyle çok daha lezzetli” görüşüne belki bir gün siz de katılırsınız.

Gazlı/konsantre içecekler: Özellikle yaz aylarında serinlemek için tükettiğimiz gazlı içeceklerin içerdiği şeker miktarını hiç merak ettiniz mi? Su içmek yerine tercih ettiğimiz soda, limonata, gazoz, meyve suyu gibi içeceklerin çoğunda şeker bulunuyor. Bu içecekleri tüketme sıklığını azaltarak suyu tercih etmek daha sağlıklı olacaktır. Ancak, bir anda bırakmak kolay olmayacağı gibi sizi de zorlayabilir. Konsantre meyve sularınıza su katarak seyreltebilir, meyveli soda yerine sadelerini tercih edebilirsiniz.

Tatlı kaçamaklar: Zaman zaman beklenmedik şekilde bastıran tatlı krizlerinde ilk tercihiniz nedir? Ulaşım kolaylığı ve verdiği mutluluk sebebiyle çikolata çokça  tercih edilir. Tüketim alışkanlıklarınıza bağlı olarak, bu konuda da yapabileceğiniz değişiklikler var. Örneğin, çikolatayı ele alacak olursak kakao oranı yüksek bitter çikolatayı tercih edip daha az şeker tüketebilirsiniz. Meyveli yoğurt, gofret, kek gibi çeşitli atıştırmalıkların ambalajlarını karşılaştırarak daha bilinçli seçimler yapabilir ve alışkanlıklarınızı yavaş yavaş değiştirebilirsiniz.

Yemek sonrası tatlı: Akşam güzel bir yemeğin ardından tatlı olmazsa olmaz mı? Bu durum her akşam yemeğinden sonra oluyorsa olmasın. En azından haftada 2 – 3 güne indirerek başlayabilirsiniz. Şerbetli tatlı yerine meyve tercih etmek daha sağlıklı olacaktır.

 

Sevdiğinizle hayatı paylaşırken gelecekte sizi nelerin beklediğini bilemezsiniz. Siz sağlığınıza dikkat ederken, genetik ya da beslenme alışkanlığı gibi çeşitli sebeplerden sevdiğinizin sağlık problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Böyle durumlara karşı hazırlıklı olmak için İlişkinizdeki Üçüncü Kişi: Diyabet yazımıza göz atmanızı tavsiye ederim.

 

 eÇift – Aşk Burada Başlar.