Kalp Çarpıntısı

Annenizin Hatalarından Öğrenin

 

 

Anneden öğrendiklerimiz saymakla bitmez. İyisiyle, kötüsüyle hemen hemen herşeyi ondan gördüğünüz gibi yaptığınızı zaman zaman farkedersiniz.

Özellikle insan ilişkileri konularında, aileden gelen ve farketmeden öğrenilen tavır ve davranışlar vardır. Bu davranışlar, bazen deneyimli annenizin mantıklı nasihatları ile çelişir.  Davranışlara yansımayan nasihatlar, sizin de bu hataları tekrarlamanıza sebep olabilir.

İşte kendinizde ve çevrenizde gözlemleyebileceğiniz en sık yapılan hatalar:

 

Görmemezlikten gelmek: Aşk gibi çoşkulu duygular söz konusuysa, siz ne kadar belli etmemeye çalışsanız da bu yüzünüze yansır. Anneniz gibi içinizi bilen bir tanıdığınız da durumun hemen farkına varır. Ancak, bu konuda yorum yapmamasının çeşitli sebepleri olabilir. Bu gibi bariz durumlarda hiçbir şey yokmuş gibi davranmak annelerin en sık yaptığı hatalardan biri.

 

İletişim kurmak yerine dırdır yapmak: Annenizin size verdiği tavsiyeler arasında, sakin olup karşınızdakini dinledikten sonra fikrinizi söylemek vardır mutlaka. Ancak, bunu uygulamak söylendiği kadar kolay olmayabilir. Başka bir sıkıntısı olduğundan çocuklarına kızıp en ufak şeylere patladığını siz de mutlaka yaşamışsınızdır. Kendisini rahatsız eden durumları konuşup çözmekten kaçınır ve mutsuzluklarını bu şekilde dile getirirler.

 

İnsanları “düzeltmeye” çalışmak: İlişkilerde yapılabilecek hatalardan biri de karşınızdakinin zamanla değişeceğine inanmaktır. Annenizin zaman zaman babanızın hiç sevmediği ve alışkanlığı olmayan birşeyi yapmaya zorlaması gibi durumlarda bunu gözlemleyebilirsiniz. Kendinizi düşünün ve sırf karşınızdaki istiyor diye başka şekilde davranmaya çalışabilir misiniz karar verin.

 

Sorunların geçmesi için beklemek:  Anneniz size ilişkiler ile ilgili nasihat verirken sorunları çözemediğiniz noktada ilişkiyi sürdürmeye çalışmanın anlamsız olduğunu söylemiş olabilir. Ancak, aynı durum söz konusu olduğunda anneler daha çekimser davranır ve çözülür ümidiyle sorunları zamana bırakır. Oysaki, zaman böyle durumlarda tam tersine sebep olabilir. Siz sorunları erteledikçe onlar büyür. Ayrıca, geriye dönüp baktığınızda beklerken kaybettiğiniz zamana üzülürsünüz.

 

 

Davranışları gözlemlemek, annenizin sözlerinden daha etkili olabilir ve siz farketmeden kendinizi aynı hataları yapıyorken bulabilirsiniz. Ancak, en sık yapılan hataları göz önünde bulundurarak kendinizi yeniden değerlendirip aynı hatalara düşmemeye çalışabilirsiniz.

 

 eÇift – Aşk Burada Başlar.