Şifa Niyetine

Meyve Ve Sebzelerinizi Yaz Sıcaklarından Koruyun

 

Yaz sıcakları bizi etkilediği kadar meyve ve sebzeleri de etkiler. Onları taze tutmanın en zor olduğu bu yaz dönemi için ufak birkaç ipucu işinizi kolaylaştırabilir.


Domatesleri buzdolabına koymayın: Yıl boyu tükettiğimiz domatesler, özellikle yaz aylarında bizi zorlayabilir. Daha uzun süre dayanması için buzdolabında saklamak bize en doğru çözüm olarak görünse de aslında öyle değil. Birkaç gün dolapta kalan domateslerin tadının kaçtığını ve dokularının değiştiğini belki farketmişsinizdir. Buzdolabına koymak yerine, oda sıcaklığında muhafaza etmek daha doğru olacaktır. Ancak bu işin de bir püf noktası var. Sapın çevresi en hassas ve en çok hasar gören kısımdır. Sapları ayırarak domatesleri dizin ve güneş ışığının, sıcağın olmadığı kuru bir yerde saklayın. Arada bir domatesleri döndürerek hep aynı yer üzerinde baskı olmasını engelleyebilirsiniz.

Yeşillikleri kağıda sarın: Kıvırcık, marul, akdeniz yeşilliği, roka gibi yeşillikleri hemen tüketmiyorsanız kağıt havluya sarın. Kağıt havlu nemi emerek çürümeyi geciktirir. Ancak, kağıt havluya sarmadan çürümeye yakın kısımlarını ayıklamayı unutmayın. Sarılı yeşilliklerinizi poşete koyduktan sonra buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Daha uzun dayandıklarını siz de farkedeceksiniz.

Taze baharatları buzlu su ile canlandırın: Buzdolabında durmaktan solan dereotu, maydonuz gibi taze baharatları buzlu su dolu bir kaba daldırarak canlandırabilirsiniz. Marula da uygulayabileceğiniz bu yöntem 1-2 dakikada  farkını hissettirecektir.

Çilekleri sıcak suyla yıkayın: Havalar ısınınca çıkan çilek, böğürtlen, dut gibi meyveler olgunlaşır ve bol bol tüketilmeye başlanır. Her ne kadar buzdolabında da saklansa, bir gecede çürüyüp bozulabildiklerini gözlemlemişsinizdir. Bunun sebebi üzerlerinde bulunan ve göremediğimiz mantar ve bakteriler. Bize bir zararı dokunmayan ancak meyvelerimizin hızlı bozulmasına sebep olan bu organizmalara karşı ilaç kullanmak yerine daha doğal bir önerimiz var. Meyvelerinizi dolaba kaldırmadan önce sıcak suyla yıkamak! 30 saniye sıcak suda tuttuğunuz meyveleri bir kağıt havluya serip kuruttuktan sonra buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Daha uzun süre taze kaldıklarını göreceksiniz.

Sebze ve meyvelerinizi dondurun: Sebze ve meyvelerinizi öngördüğünüz sürede tüketemediyseniz bu öneri tam size göre. Soyup küp küp doğradığınız sebze ve meyvelerinizi porsiyonlar halinde buzdolabı poşetlerine paylaştırarak dondurabilirsiniz. Önemli olan, tıpkı çilek, dut gibi meyvelere uygulamanızı önerdiğimiz sıcak suyla yıkama prosedürünü hatırlamanız. Böylece bakterilerden arındırarark dondurduğunuz sebze ve meyvelerin ömrü daha uzun olacaktır.

Muzu buzdolabında saklayın: Buzdolabında muhafaza edilen muzun daha çabuk karardığını gözlemlemiş olabilirsiniz. Ancak, kararan kabuğa rağmen soğukta muhafaza edilen muzların içi taze kalır ve sıcakta kalanlara göre daha az kararır. Muzları dolaba koymadan önce plastik bir torbaya koyup ağzını bağlayın. Bu yöntemle dışının da biraz daha taze kalmasını sağlayabilirsiniz.

Artık yaz sıcaklarına hazırsınız. Afiyet olsun!

eÇift – Aşk Burada Başlar.