Şifa Niyetine

Ne Kadar Suya İhtiyacımız Var?

 


 
Vücudumuzun önemli bir kısmını oluşturan suyu bol bol içmek lazım. Kimilerine göre günde en az 2 Litre. Bardak tercih ediyorsanız 8 – 10 tane.

Vücut ısımızı düzenlemek, toksinleri atmak gibi işlevi olan su düzenli olarak solunum, ter ve tuvalet molalarıyla vücuttan atılır. Atılan sıvı ve minerallerin yerini doldurmak gerekir.

Bu açıklamaları sık sık duyduğunuz halde, eksik kalan bazı noktalar olduğunu farketmişsinizdir. Çünkü, içmeniz gerek su miktarı birçok faktörden etkileniyor ve zaman zaman değişiklik gösterebiliyor. Örneğin sıcak havalarda terleyerek kaybettiğimiz su ve mineraller normalden daha fazla olduğundan telafi için de fazlaca su içmek gerekir. Bu dengeyi sağlamak için bazı noktalara dikkat etmek ve sağlığı riske atmamak çok önemlidir.
 

  • Vücudun ihtiyacı olan suyu almanın tek yolu su içmek değil.
    İçilen suların yanı sıra yiyeceğiniz meyve ve sebzeler de sıvı ihtiyacının karşılamasında etkili olabilir. Sırf su içmek yerine, yanında yenilecek olan sebze ve meyveler suyun yanında bir de vitamin sağlar.
  •  

  • İhtiyaç duyulan sıvı miktarı bünyeye göre değişiklik gösterir. Yaklaşık bir sayı vermek gerekirse kadınlar günde 11, erkekler 15 bardak  su içmelidir. Ancak, hamile ve emziren kadınların ihtiyacı daha fazladır.
  •  

  • Yeterince sıvı tüketip tüketmediğinizi öğrenmenin  en kolay yolu, idrarınızın rengini kontrol etmek olabilir. Koyu renk yetersiz sıvı tükettiğinizi gösterir ve daha çok su içmeniz gerekir. Böylece rengi saydama yakınlaşır, bu da dengelemeyi başardığınızı gösterir.
  •  

  • Su dışındaki içecekler de sıvı tüketiminiz dahilindedir. Kahve, çay, gazoz, meyve suyu gibi diğer sıvıları tüketirken dikkat etmeniz gereken içerdikleri şeker ve kalori oranlarıdır.  Bu sıvılar bolca tüketildiğinde kilo alma, şeker hastalığına yakalanma gibi riskleri barındırır. Düşük kalorili ve mümkün olduğu kadar az şekerli içecekleri tercih etmenizi öneririz.

 
Bu noktalara dikkat ettiğiniz halde sıkıntı yaşıyorsanız, vakit kaybetmeden doktora danışmayı kesinlikle ertelemeyin.  Yetersiz su böbrek yetmezliği, idrar yolu enfeksiyonu gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Özetle, bol su içmeyi unutmayın. Sıvı ihtiyacınızı karşılamınızda yardımcı olacak meyve-sebze ve diğer içeceklerden de tüketmeniz de fayda var. Ancak, diğer sıvıların içerdikleri (şeker gibi) katkı maddelerine dikkat edin.