Ruhun Gıdası

Dünya Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun!

 


 
Bugün Dünya Kadınlar Günü!
Türkiye’de 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlayan 8 Mart’ın neden kadınlara ayrıldığını biliyor musunuz?

1857 yılının 8 Mart günü ABD’nin New York şehrinde daha iyi çalışma koşulları talep eden işçilerin greve başladığı tarih olarak kayıtlara geçti. Bu grevi özel kılan ise devamında yaşanan üzücü olaylar.

Dokuma fabrikasının 40.000 kadar işçisini grevi bırakmaları için ikna etmeye çalışan polislerle karşı karşıya geldi. Polisin şiddet ile müdahalesi üstüne fabrikaya kitlenen işçiler, yangın çıkınca fabrika önüne kurulan barikatları aşmakta zorlandı.
Çoğu kadın 129 işçinin hayatını kaybetmesi  büyük tepki çekti.

Haklarını ararken böyle ağır bir bedel ödeyen kadınların unutulmaması için 1910 yılında 2. Enternasyonel’e bağlı olarak düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda bu günün “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanması kararlaştırıldı.

1977’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından da  “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanması kabul edilen 8 Mart, Türkiye dahil birçok ülkede yaygın olarak kutlanıyor.

Ancak, hayatımız boyunca önemli konumlarda bulunan kadınları anıp kutladığımız bu günün anlamını saptırmamak gerekiyor. Onları minik jestlerle sevindirmek yerinde olsa da gereksiz harcama ve abartılı hediyelerden kaçınmak daha doğru olacaktır. Bu günü kutlamamıza sebep olan talihsiz olayı da hatırlayınca gün daha da anlam kazanıyor.