Kalp Çarpıntısı

Aşk Hormonu Nelere Kâdir?!

 

 
Başkalarını sevmemizi, düşünceli ve paylaşımcı davranmamızı sağlayan ne olabilir? Yetiştirilme tarzı, karakter gibi unsurların dışında acaba biyolojik bir altyapısı mı var diye hiç merak ettiniz mi?

“Aşk Hormonu” olarak da bilenen oksitosin ile makak maymunları üzerinde çalışan bir araştırma ekibi, belirgin bulgularla bu merakımızı gideriyor.

Duke Universitesi’nde yapılan araştırmada  solunum yoluyla oksitosin hormonu alan maymunların diğerlerine daha çok ilgi gösterdiği gözlemlendi. Hatta kendilerine kalmamasını umursamadan meyve sularını yanlarındakilerle paylaştıkları bildiriliyor.

Araştırmacılar ayrıca göz hareketlerini gözlemledikleri maymunların uzun sürelerle birbirlerinin gözlerine baktıklarını tespit etti. Tam da “Aşk Hormonu”na yakışır bir hareket olsa gerek. Maymunlarda gözlemlenen davranışları sevgilisinden görmek istemeyecek bir  kadın yoktur.
 
Maymunları bir kenara bırakacak olursak, oksitosin hormonu bir süredir otizm ve şizofreni gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılıyor. Dikkat ve ilgi eksikliği, başkalarını önemsememe, çevresinin farkında olmama gibi semptomların ayırt edici olduğu bu hastalıklarda hormon tedavisi ile sosyal davranışların geliştirilmesine yardımcı oluduğu varsayılıyor.

Eğer Duke Üniversitesi’nde yapılan araştırma bulguları gerçekten oksitosine bağlı ise, nasıl gelişmelere sebep olabileceğini düşünmek ilginç olabilir. Sosyal normları ya da aşk hayatımızı değiştirebilecek kadar etkili olabilir mi, ne dersiniz?

 

 

Duke Üniversitesi’nde yapılan araştırmanın detaylarını merak ediyorsanız,
Link1 – Link2 tıklayarak ingilizce yayınları okuyabilirsiniz.