Şifa Niyetine

Uykusuz Gecelere Son!

 

İyi bir uyku çekmeyi kim istemez? Maalesef, istemek her zaman yeterli olmuyor.

Uykusuzluk çoğumuzun günlük bir sorunu. Uyumayı çok istesek de yatakta bir sağa bir sola dönerek güneşin doğuşuna tanık oluyoruz.  Sabahları yorgun kalkmanın dışında uykusuzluk kronikleştiği zaman şeker hastalığı, depresyon, stress ve kalp – damar rahatsızlıklarına sebep olabiliyor.

Peki bu ciddi sorunu nasıl çözmeli diye soruyorsanız, bazı tavsiyelerimiz var.

Farkında olmadan uykunuzu kaçırıyor olabilirsiniz.
Alışkanlıklarınızı kontrol edin: Akşam saatlerinde ve yatmadan hemen önce içeceğiniz kahve ya da çayların uykunuzu kaçıracağını zaten biliyorsunuz. Ancak,  öğlenden sonra içtiğiniz içecekler bile uykunuzu kaçırmaya yeterli. Saat 16.00 itibariyle içeceğiniz meyve çayı ya da aromalı soda da olsa içinde kafein bulunma ihtimali çok yüksek. Öğlen yemeğinizden sonra bu tür içecekleri tüketme alışkanlığınızı bırakın.
Duşunuzu önceden alın: Sıcacık banyo ardından yumuşacık yatak, en güzel kombinasyon gibi gözükse de aslında değil. Vücut ısısını arttıran herhangibir aktivite uykuya dalmanızı geciktirebilir. Yatmadan önce değil de eve geldiğinizde güzel bir banyo keyfi yapmak uyku kaliteniz ve sağlığınız için daha iyi bir tercih olacaktır.

 

Uyku getiren yiyecekler tüketin: Dolu bir mideyle uyumanın zorluğunu biliyoruz. Ancak, bazı yiyeceklerin daha çok uyku getirdiğini biliyor muydunuz? Eğer yorucu bir gün geçirdiyseniz kendinize kepekli hafif bir makarna yapın. Taze sebzeler, küp küp doğranmış tavuk göğüsü ve domates sosuyla karıştırıp üstüne bir tutam parmesan peyniri eklediğinizide mükemmel bir uyku yemeği hazırlamış olursunuz. Protein, triptofan ve amino asit bileşimi vücudunuzda uykuyu teşvik eden serotonine dönüşür.

 

Geç saatte alkol tüketmeyin:  1 – 2 kadeh şarap içmek rahatlamınızı sağlayıp uykunuzu getirebilir. Ancak, uykunuzun ikinci yarısının huzursuz ve yetersiz geçmesine sebep olur. Eğer içmek istiyorsanız yemek ile beraber tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır. Saat 23.00 yerine 18.00i tercih ettiğiniz zaman farkı hissedeceksiniz.

 

Uyumadan önce Stretching yapın: Hafif yoga hareketleri nefesinizi düzenleyerek kafanızı boşaltmanızı sağlar. Ayrıca kaslarınızdaki gerginliği de çok enerji harcamadan atmanıza yardımcı olur. Böylece, rahatlamış olarak kaliteli bir uykuya hazır hale gelirsiniz.

 

Telefonunuzu kapatın: Yatmadan önce atmanız gereken son bir mail mi var? Unutun. Yatakta telefon kullanmak, kafanızı meşgul edecek ve uykunuzun kaçmasına sebep olacaktır. En iyisi telefonunuzu yatmadan 1 saat önce kapatıp sabaha kadar elinizi sürmemek. Hatta mümkünse yatarken kendisini başka bir odada bırakın. Ayrı bir alarm saati edinmek de telefona olan bağımlılığınızı kopartacaktır.

 

Işık ayarlarını doğru yapın: Uyumadan önce ışıkları kapatıp yatmak çok önemli ve etkili bir davranıştır. Ancak, kapatmadan önce apaydınlık bir ortamda bulunuyorsanız etkisi yeterli olmaz. Biyolojik saatiniz aydınlık ortamda hala “gündüzmüş” gibi davranır. Bunu engellemek için yatmadan önceki saatlerde ışığınızı kısın, daha düşük wattlı ampuller kullanın. Böylece yatma saati ile uykuya dalma saati arasındaki farkın azalmasını sağlamış olacaksınız.
Tüm bu tavsiyeleri uygulamaya çalışarak rahat ve derin uykulara kavuşmak mümkün.

İyi uykular!