Şifa Niyetine

Yalnızlık Hasta Ediyor

Yalnızlık ruh için zor bir durum. Peki hiç beden sağlığını da etkilediğini duymuş muydunuz?

Bir çok araştırma, kalp krizi, kanser ve zayıf bağışıklık sistemi risklerinin yalnız insanlarda daha yüksek olduğunu kanıtlamıştı. Ohio Üniversitesi’nin yaptığı yeni bir araştırma ile arkadaş çevresi sağlam olan kişilerin genel itibariyle daha mutlu ve sağlıklı olduğu da kanıtlandı.

Bu işin formülü zannedildiği kadar zor değil. Düzenli görüştüğünüz, güvendiğiniz 5 yakın arkadaş sağlıklı olmaya yetiyor.

Yalnız bir tip olmayın

Yalnız olmaktan hoşnut olmayan ve umutsuzca yeni biriyle tanışmaya çalışan kişiler genelde pek sevilmez. Yalnız biriyseniz öncelikle bu durumu kabullenin ve başa çıkmak için tavsiyelerimize bir göz atın.

Yapmaktan hoşlandığınız şeyleri listeleyin ve boş zamanlarınızı bu listedekilerle değerlendirin. Böylece, sıkılıp yalnızlığınıza yanmak yerine ruhunuza iyi gelecek birşeyler yapmış olursunuz.

Kalabalık yerlere, kamusal alanlara daha çok gidin. Sergiler gezin, konserler izleyin ve uygun ortamlarda insanlara kendinizi tanıtın. Bunu umutsuzca arkadaş arayan bir havada değil de kendisine güvenen, yalnızlığını ön plana çıkarmayan biri olarak yaptığınızda daha olumlu sonuçlar elde edersiniz.

Güçlü taraflarınızı öne çıkarın

Kendinizi iyi hissettikçe ve güveniniz arttıkça insanlarla tanışmak kendiliğinden gelişen bir hal almaya başlayacaktır.

Hergün aynaya bakıp farklı bir özelliğinizi kendinize tekrarlayın. Örneğin, “Güleryüzlüyüm”, “Dürüstüm”, “Çok güzel kahve hazırlarım” gibi cümlelerle, arkadaş olunmaya değer biri olduğunuzu kendinize hatırlatın.

Halihazırdaki arkadaşlarınızı yeniden keşfedin

Her zaman eskilerden kalma birkaç tanıdık vardır. Vaktinde iyi anlaştığınız ama uzun zamandır görüşemediğiniz arkadaşlarınızı arayın. Onlar da mutlu olacak, eski günleri hatırlayacaklardır.

İlk adım olarak tek bir kişide kara kılın ve amacınızı açık açık belirtin. “Gel eski günlerdeki gibi bir kahve içip arkadaşlığımızı tazeleyelim”.

Yardımcı olun

Yalnızlıktan kurtulmanın kolay yollarından biri, ihtiyacı olanlara yardımcı olmaktır. İlginizi çeken bir alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarını araştırın ve yürüttükleri projelerde gönüllü olmak istediğinizi bildirin. Bu sayede hem yeni insanlarla tanışacak, hem de yararlı bir iş yaptığınız için kendinizi iyi hissedeceksiniz.

İnsiyatif kullanın

Sempatik bulduğunuz bir iş arkadaşınız varsa, ona doğru birkaç adım atabilirsiniz. Beraber öğle yemeği yemeyi ya da yolda eşlik etmeyi teklif edebilirsiniz.
Ancak gönülsüz bir cevap alırsanız ısrar etmeyin, sabırlı olmayı deneyin.

Harekete geçmeden önce, ayna karşısında kendinize hatırlattığınız özellikleri bir kere daha tekrarlayın. Unutmayın, karşınızdakilerin bu özelliklerinizi farkedebilmeleri için onlarla konuşmanız, sizi tanımalarına fırsat vermeniz gerekir.

İyi şanslar!